Wethouder van Goes stapt op na conflict met burgemeester

GOES, 8 APRIL. De Goese wethouder G.R. Heerebout (PvdA) legt per 1 mei zijn functie neer. Als portefeuillehouder van financiën voelt hij zich verantwoordelijk voor de onjuiste declaraties die burgemeester T.R. Seinstra van Goes zou hebben ingediend.

De burgemeester staat sinds een maand op non-actief na een conflict met zijn wethouders. Ze verwijten hem oncollegiaal gedrag. Bovendien zou Seinstra sinds zijn aantreden in 1989 ongeveer 5.000 gulden teveel hebben gedeclareerd bij de gemeente. “Ik heb voor die uitgave getekend. Dus ben ik ervoor verantwoordelijk”, aldus Heerebout,

Hij zegt de onkostennota's van zijn naaste collega's nooit te hebben gecontroleerd. “Ik dacht dat dat niet nodig was. Seinstra heeft dit vertrouwen beschaamd.” Heerebout heeft zijn besluit zonder druk van het gemeentebestuur genomen. “Bestuurders blijven doorgaans veel te lang zitten, als ze in opspraak zijn geraakt. Het aanzien van de politiek wordt daardoor geschaad”, aldus Heerebout.

De bestuurscrisis in Goes sleept zich nog steeds voort. Het ministerie van binnenlandse zaken en de Zeeuwse commissaris van de koningin beraden zich over een oplossing. Binnenlandse Zaken heeft al aangekondigd dat Seinstra in elk geval tijdelijk zo snel mogelijk aan de slag moet.

Morgen is er opnieuw een gesprek met de drie overgebleven wethouders. Zij wilden gisteren niet ingaan op de vraag of zij ook opstappen als de Kroon besluit dat burgemeester Seinstra op zijn post moet terugkeren.