Vrijgelaten verdachte weer gepakt

ROTTERDAM, 8 APRIL. Een van de drie van overvallen verdachte mannen die vorige week in Rotterdam moesten worden vrijgelaten wegens tekort aan celruimte, is gisteravond opnieuw gearresteerd. De man, een 25-jarige Rotterdammer, bedreigde samen met twee anderen drie inzittenden van een geparkeerde auto.

Volgens de politie heeft een van de bedreigde mannen een belastende verklaring over de verdachte afgelegd. Twee surveillerende agenten konden op tijd ingrijpen en een schietpartij voorkomen, aldus een politiewoordvoerder. De verdachten zijn opgesloten in een politiecel. De 25-jarige man werd vorige week gearresteerd in verband met een gewapende overval op een juwelierszaak in juli vorig jaar. Hij werd in het weekeinde vrijgelaten omdat in het arrondissement Rotterdam geen celruimte beschikbaar bleek.

De politie vindt het onaanvaardbaar dat zware criminelen worden losgelaten omdat er niet genoeg cellen zijn. Commissaris H. Jansen pleit voor een andere verdeling van de beschikbare celruimte per arrondissement. “En als dat niet helpt moeten er desnoods maar twee mensen in een cel”, zei hij gisteravond voor de Vara-televisie. Hij acht het niet uitgesloten dat de gisteren aangehouden man opnieuw moet worden losgelaten.

Na een discussie in de Tweede Kamer in 1988 besloot de toenmalige minister van justitie Korthals Altes af te zien van de mogelijkheid om twee gevangenen in een cel te plaatsen.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn in Rotterdam 149 verdachten vrijgelaten.