VN mogen van Bagdad toch atoom-fabriek ontmantelen

BAGDAD/WASHINGTON, 8 APRIL. Inspecteurs van de Verenigde Naties beginnen vandaag met de ontmanteling van een nucleair complex ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De Amerikaanse autoriteiten tonen zich bezorgd over de hervatting van de vliegactiviteit van de Iraakse luchtmacht.

De Iraakse regering had maandenlang volgehouden niet de noodzaak in te zien van de ontmanteling van het Al-Atheercomplex, dat circa tien gebouwen omvat, en aangevoerd dat het civiele doeleinden diende. Onderhandelingen in Wenen over deze zaak waren onlangs ook zonder resultaat afgesloten, waarna de VN hadden aangekondigd hoe dan ook te gaan slopen.

Maar de VN-ploeg kreeg gisteren enkele uren na haar aankomst in Bagdad probleemloos toestemming haar werk te doen. Delegatieleider Dimitri Perricos zei dat de autoriteiten hadden ingestemd met alle voorstellen van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) voor de ontmanteling van Al-Atheer. Hij zei dat de Irakezen zelfs hadden gezegd dat ze het sloopwerk zo snel mogelijk voltooid wilden hebben.

Het complex was tijdens de oorlog om Koeweit, toen Iraks massavernietigingswapens en fabrieken daarvan speciaal doelwit waren van de geallieerde luchtmacht, slechts licht beschadigd. IAEA-functionarissen hadden gezegd dat het complex het gevaarlijkste element bleef van Iraks nucleaire programma.

De VS hebben gisteren hun bezorgdheid geuit over de hervatting van de activiteit van de Iraakse luchtmacht, die weer patrouilles uitvoert in het grensgebied met Iran sinds een Iraanse luchtaanval op een basis van het Iraanse verzet op Iraaks grondgebied in het weekeinde. De Amerikanen kwamen echter terug van eerdere uitspraken dat dergelijke vluchten verboden zijn op grond van de bepalingen van het staakt-het-vuren in de oorlog om Koeweit. Een woordvoerder van het Pentagon wees erop dat dergelijke activiteit weliswaar was verboden in de voorlopige bestandsovereenkomst na de oorlog. Maar die overeenkomst was vervangen door VN-resoluties 687 en 688, die van zo'n verbod geen melding maken. Wel zijn later alle Iraakse vliegtuigbewegingen boven de 36ste breedtegraad verboden ter bescherming van de plaatselijke Koerden. (Reuter, AFP)