VN-bemiddeling in Libië stagneert

TRIPOLI, 8 APRIL. Een afgevaardigde van de Verenigde Naties heeft gisteren overleg gevoerd met de Libische leider Moammar Gaddafi over de weigering van Libië twee verdachten van de aanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie uit te leveren aan het Westen. De ontmoeting leverde echter voor zover bekend geen doorbraak op.

Intussen doet een commissie van de Arabische Liga een nieuwe poging om de impasse over de Lockerbie-verdachten te doorbreken. De secretaris-generaal van de Liga, Esmat Abdel-Maguid, zei gisteren dat hij een brief met een nieuw voorstel aan de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali, had gestuurd. Bijzonderheden over het voorstel wilde hij echter niet geven.

De afgezant van Boutros Ghali die gisteren in Libië aankwam, Vladimir Petrovski, werd bij zijn hotel opgewacht door een menigte boze demonstranten die onder andere de leuze "Naar de hel met Amerika en Groot-Brittannië' aanhieven. De politie gebruikte traangas om de menigte van naar schatting 300 jongeren te verdrijven. Het officiële persbureau JANA, dat met opmerkelijke snelheid verslag deed van de demonstratie, meldde dat een 35-jarige Libiër om het leven was gekomen bij het treffen tussen politie en betogers.

Petrovski zei dat Libische functionarissen hem hadden verzekerd dat er geen nieuwe acties tegen buitenlandse ambassades in Tripoli worden toegestaan. Buitenlandse waarnemers verdachten Libië er vorige week van de protesten tegen de buitenlandse ambassades zelf te hebben georganiseerd. De Libische acties volgden op resolutie 748 van de Veiligheidsraad van de VN, waarin Libië met sancties wordt bedreigd indien het niet voor 15 april de Lockerbie-verdachten uitlevert. (Reuter, AFP)