Van Kemenade dreigt met verbod risicoduels'

EINDHOVEN, 8 APRIL. Burgemeester J. van Kemenade van Eindhoven heeft de KNVB laten weten risicowedstrijden van PSV te verbieden wanneer de begeleiding van de aanhangers van de bezoekende club niet kan worden gegarandeerd. Hij heeft dat de voetbalbond in een brief meegedeeld. De opvatting van Van Kemenade wordt gedeeld door de korpsbeheerdersraad van de politie.

Volgens Van Kemenade, die met ingang van 1 mei commissaris van de koningin in Noord-Holland wordt, heeft de spoorwegpolitie aan het begin van de huidige competitie al heeft laten weten dat het onmogelijk is bij alle risicowedstrijden de supportersgroepen te begeleiden.

Van Kemenade wil aan de hand van het programma voor de komende competitie nagaan of op bepaalde dagen op hetzelfde moment meerdere risicowedstrijden moeten worden gespeeld. Zit daar een thuiswedstrijd van PSV bij en kan de spoorwegpolitie niet garanderen dat de supporters worden begeleid dan is hij van plan de wedstrijd van PSV onmiddellijk bij voorbaat te verbieden.

In zijn brief stelt Van Kemenade dat het veiligheidsbeleid bij risicowedstrijd in Eindhoven in belangrijke mate steunt op het gecontroleerd in groepsverband laten aankomen van de supporters van de bezoekende club. “Speciaal daarvoor is naast het PSV-stadion een afzonderlijk perron aangelegd.” Tijdens het lopende voetbalseizoen is het diverse keren voorgekomen dat supporters van de bezoekende club moesten worden begeleid door de Eindhovense politie omdat de spoorwegpolitie daar geen mensen voor had.

Volgens Van Kemenade behoort het begeleiden van supporters nadrukkelijk niet tot de taak van de lokale politie.

Een woordvoerder van de KNVB wijst erop dat de in de zogenoemde commissie Waal alle partijen die betrokken zijn bij risicowedstrijden een oplossing proberen te vinden voor alle knelpunten. “Zo'n tachtig procent van de twee- tot driehonderd verzoeken die ons bereiken wordt gehonoreerd. Een score van honderd procent is niet haalbaar”. De KNVB heeft het recht om in het uiterste geval wedstrijden die worden uitgesteld op een neutraal terrein met of zonder publiek te laten spelen.