Reshevsky

Zondag is in het Good Samaritan Hospital van Suffren in de staat New York op 80-jarige leeftijd de Amerikaanse schaker Samuel Reshevsky overleden.

Reshevsky wordt wel gezien als een van de kleurrijkste grootmeesters uit de historie. Hij werd 26 november 1911 geboren in de Poolse plaats Ozorkow. Hij emigreerde op negenjarige leeftijd met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Reshevsky ontwikkelde zich tot een van de beste schakers van de wereld. Hij werd zeven keer kampioen van de Verenigde Staten, voor het eerst in 1926 en voor het laatst in 1971. Reshevsky, die bekend stond om zijn onvergelijkbare positionele kwaliteiten, werd in de Verenigde Staten pas van de troon gestoten door Bobby Fisher, die als veertienjarig fenomeen sterker bleek dan de oude maestro. Reshevsky was de laatste jaren ondanks zijn hoge leeftijd nog vaak als toeschouwer bij grote schaakevenementen te vinden.