Raad Haren eist aftreden burgemeester

HAREN, 8 APRIL. Burgemeester K. Weide (VVD) van Haren moet zijn ontslag indienen, omdat hij de grenzen van wat toelaatbaar is voor een functionaris in het openbaar bestuur ver heeft overschreden. Dit stellen de gezamenlijke fracties in de gemeenteraad van Haren, met uitzondering van de VVD, tijdens een gisteravond gehouden extra raadsvergadering.

Zij zeggen in een verklaring dat Weide, die op 10 maart in Groningen onder invloed van alcohol tegen een geparkeerde auto botste en daarna doorreed, zelf aanleiding had moeten zien in de gebeurtenissen om onmiddellijk af te treden. De Harense burgemeester weigert echter vrijwillig op te stappen.

Het vertrouwen in Weide is geschaad en bij een aantal fracties geheel verdwenen. De raadsfracties, die beseffen dat zij niet beslissen over het aanblijven van Weide, noemen het pijnlijk als Weide zou mogen blijven. In dat geval zal gezocht moeten worden naar “herstel van geschokt dan wel volledig afwezig vertrouwen”.

Weide gaf gisteravond in een verklaring toe dat zijn reacties na het incident "uiterst ongelukkig' zijn geweest. Hij zei te hopen dat er voldoende aanknopingspunten voor verdere samenwerking zijn.