Pulitzerprijzen toegekend in Verenigde Staten

NEW YORK, 8 APRIL. In de Verenigde Staten zijn gisteren de winnaars bekendgemaakt van de Pulitzerprijs, de belangrijkste Amerikaanse prijs voor de journalistiek en de kunsten.

Toneelschrijver Robert Schenkkan kreeg de drama-prijs voor zijn zes uur durende serie The Kentucky Cycle over het leven in de zuidelijke grensstaat. Het is voor het eerst dat een stuk dat nooit op Broadway is gespeeld de prijs kreeg. Jane Smiley kreeg de fictie-prijs voor haar roman A thousand acres, haar versie van Shakespeare's King Lear geplaatst in een boerderij-milieu. Lewis Puller, de zoon van de meest onderscheiden Amerikaanse marinier in de geschiedenis, won de biografieprijs voor zijn aangrijpende verslaggeving over gevechten tijdens de oorlog in Vietnam.

Een speciale Pulitzerprijs werd verleend aan schrijver/tekenaar Art Spiegelman voor zijn indrukwekkende boeken Maus over de overleving van zijn vader in het concentratiekamp Auschwitz. In Maus en het onlangs verschenen Maus II tekent hij de nazi's als varkens en de joden als muizen. Spiegelman kreeg een speciale prijs omdat zijn werk “niet paste in een van categorieën die wij kennen', aldus een woordvoerder. (Reuter)