Pravda weer verschenen met lening van regering

MOSKOU, 8 APRIL. De Pravda verschijnt weer, met Lenin in de kop, en dankzij een lening van de Russische regering.

Het eerste nieuwe nummer van het voormalige orgaan van de Sovjet-partij na de roemloze sluiting van drie weken geleden werd door de redactie van het blad gevierd door de oude medailles - de Orde van Lenin met Lenins portret, en de Orde van de Oktober Revolutie - weer in de kop van de krant af te drukken. Die medailles waren daar na de augustus-coup van vorig jaar uit verdwenen. Van dat besluit is men bij de Pravda teruggekomen. “Deze onderscheidingen zijn door vele generaties van Pravda-journalisten verdiend. Ze kunnen niet op bevel worden verwijderd”, zo werd meegedeeld in een hoofdartikel op de voorpagina.

Hoofdredacteur Gennadi Seleznov schreef gisteren dat de Pravda - die ooit een oplage van dertien miljoen exemplaren bereikte - in het vervolg drie keer per week zal verschijnen, op zondag, dinsdag en donderdag. “We zijn er weer, dierbare lezers. U en wij wisten dat we niet zonder elkaar zouden kunnen leven. Miljoenen mensen hebben het woord van de Waarheid (Pravda betekent waarheid, red.) nodig zoals ze lucht nodig hebben om te kunnen ademen.” In het nummer van gisteren werd een beroep gedaan op de lezers om geld te geven voor het voortbestaan van de Pravda. (AP)