Ministers: politie Amsterdam mag niet bijklussen

DEN HAAG, 8 APRIL. De politie van Amsterdam moet zich onthouden van commerciële activiteiten.

Dat zeggen de ministers Dales (binnenlandse zaken) en Hirsch Ballin (justitie) in antwoord op vragen van de Kamerleden Dijkstal (VVD) en Stoffelen (PvdA). De kamerleden vroegen zich af of de oprichting van een adviescentrum, dat tegen betaling beveiligingsadviezen zou leveren, te rijmen is met de gewone politietaken. Twee maanden geleden opende de Amsterdamse politie dit centrum, waar vooral oudere, ervaren agenten werken. Het centrum verzorgt ondermeer surveillance rondes en stelt beveiligingsplannen op. In hun antwoord stellen de ministers dat het tegen betaling leveren van adviezen over beveiliging aan particulieren en bedrijven niet tot de taak van de politie kan worden gerekend. Bij de Amsterdamse politie onthield men zich, in afwachting van een officiëel schrijven, van commentaar.