Macedonië "verbijsterd en bitter'

BELGRADO, 8 APRIL. In Macedonië is gisteren met verbittering gereageerd op het uitblijven van erkenning van de onafhankelijkheid door de EG. President Kiro Gligorov zei dat het nieuwe uitstel van de erkenning “verbijstering en verbittering” veroorzaakt.

De EG-ministers van buitenlandse zaken besloten maandag in Luxemburg de onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina wel te erkennen, maar nog te wachten met de erkenning van de Macedonische onafhankelijkheid. Dat laatste gebeurt vooral onder druk van Griekenland.

Volgens president Gligorov maakt Griekenland misbruik van zijn positie als EG-lid door “voortdurend druk uit te oefenen, aanspraak te maken op de solidariteit van de andere EG-leden en vertragingstactieken toe te passen”. Hij sloot elke concessie uit waar het de naam van de Republiek Macedonië betreft. Griekenland heeft geëist dat de naam wordt vervangen door een alternatief zonder het woord Macedonië, omdat die naam aanspraken op het grondgebied van Grieks Macedonië zou impliceren.

De Amerikaanse regering is gisteren overgegaan tot de erkenning van de onafhankelijkheid van Slovenië, Kroatië en Bosnië. In het laatste geval was het tijdstip van de erkenning afgestemd op het EG-besluit de nieuwe republiek te erkennen.

De Joegoslavische regering, die nu alleen nog Servië en Montenegro vertegenwoordigt, heeft met boosheid gereageerd op de erkenning van Bosnië door de internationale gemeenschap. In een verklaring van het staatspresidium werd gezegd dat de erkenning alleen maar zal bijdragen tot een “verdieping van de crisis” in Bosnië. (Reuter, AP)