Koersval Tokio en Wall Street drukt stemming op beurs

AMSTERDAM, 8 APRIL. De koersval op de beurzen in New York en Tokio drukte vandaag de stemming op de Europese beurzen. Ook op de recentelijk zo sterke Amsterdamse effectenbeurs liepen de aandelenkoersen wat terug al bleven de omzetten beperkt. Nijverdal ten Cate was een opvallende stijger. Pakhoed viel verder terug.

AMSTERDAM “Het sentiment is er even niet”, zei een handelaar vanmorgen. Met de lagere koersen op Wall Street en in Tokio en met de onzekerheid over de afloop van de Britse verkiezingen morgen, kijken beleggers even de kat uit de boom. Maar de markt lag er vanmorgen volgens de meeste handelaren niet slecht bij. “Al noteren de meeste koersen wat lager, maken we ons niet zoveel zorgen hier. Er zijn geen echte verkooporders”, aldus een hoekman op de vloer vanmorgen. De EOE-index, die gisteren 0,46 punt hoger sloot op 306,61, noteerde om 13.00 uur 3,13 punten lager.

De koerswinst die de dollar gisteren boekte, ging vanmorgen weer verloren. Op de wisselmarkt in Amsterdam werd om 13.00 uur 1,8298 gulden genoteerd, ruim een halve cent minder dan de slotkoers van 1,8350 gulden gisteren. De dollarkoers was gisteravond in New York al op een lager niveau gekomen. Handelaren schreven dat toe aan het opleven van speculaties over een verdere rentedaling in de VS. Ook de forse koersverliezen op Wall Street drukten de dollar.

Onder de hoofdfondsen lag KLM er zwak bij. De luchtvaartmaatschappij maakte vanmorgen tegenvallende cijfers over de beladingsgraad bekend. In het eind maart afgelopen boekjaar 1991/92 zijn de KLM-vliegtuigen iets minder bezet geweest dan in het jaar ervoor. De beladingsgraad daalde van 71,1 tot 70,6 procent. Het vervoer en de produktie (gevlogen vervoerscapaciteit) namen beide met zeven procent toe. De koers van KLM verloor acht dubbeltjes op 35,60 gulden.

Ook Pakhoed moest inleveren. De koers viel een gulden terug naar 42,70 gulden. Het transportconcern presenteerde gisteren de jaarcijfers over 1991 en rekent op een lagere winst in de eerste helft van dit jaar. De netto winst over 1991 kwam uit op 125 miljoen gulden tegenover 133 miljoen gulden in 1990.

Nijverdal ten Cate won 2,80 gulden en werd 108,50 gulden waard. De plastic- en textielfabrikant uit Almelo kwam met het bericht van de uitgifte van een covertibele obligatielening van 100 miljoen gulden.

Op de lokale markt vielen de verliezen mee. Nieuweling Fugro McLelland moest de winst van gisteren grotendeels weer inleveren. Het ingenieursbureau verloor zes dubbeltjes op 38,20 gulden. Fugro werd geïntroduceerd op 38 gulden.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs sloot gisteren fors lager. De Dow Jones-index kelderde met 61,93 punten tot 3.213,56, een verlies van 1,9 procent. Het was de grootste daling van dit jaar. Het aantal lager sluitende fondsen was driemaal zo groot als het aantal stijgers. De omzet kwam uit op een behoorlijk totaal van 203 miljoen aandelen tegen 174 miljoen op maandag.

De stemming werd gedrukt door de nieuwe koersverliezen in Tokio, maar de schade bleef aanvankelijk beperkt. In de loop van de middag zakte de Dow Jones-index echter flink weg. Er waren computerverkopen en winstnemingen na de als ongerechtvaardigd beschouwde koersstijgingen van de voorgaande dagen. Handelaren signaleerden bovendien nieuwe vrees voor inflatie wegens de stijging van de olieprijzen.

LONDEN Londen leed onder de koersval op Wall Street en de verder weggezakte Japanse aandelenmarkt. De aandelenkoersen openden lager en zakten in de loop van de morgen steeds verder weg. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 3,3 punten hoger sloot op 2.404,2 punten, noteerde omstreeks het middaguur 17,9 lager.

FRANKFURT De koersverliezen op Wall Street en in Tokio beïnvloeden de stemming op de Duitse beurs vanmorgen. De aandelenkoersen zakten diep weg. Handelaren wezen erop dat er geen kopers in de markt waren. Daardoor zouden de koersen nog sterker onder druk liggen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 4,8 punten hoger sloot op 1.739,42, noteerde omstreeks het middaguur 20,45 punten lager.

TOKIO De dramatische koersval op de effectenbeurs van Tokio heeft zich vandaag voortgezet. Het Nikkei-225-koersgemiddelde kelderde met 616,02 punt ofwel bijna 3,5 procent tot 17.175,53. Gisteren was de daling 645 punten en sinds het weekeinde verloor het koersgemiddelde inmiddels 7,5 procent.

De forse koersverliezen van de laatste tijd hebben de Nikkei-index op het laagste niveau gebracht in zes jaar. Eind 1989 werd nog een recordstand bereikt van 38.916 punten. Sindsdien zijn de koersen dus met ongeveer 55 procent ingezakt. De malaisestemming werd vanmorgen versterkt door de forse koersverliezen op Wall Street van de voorgaande dag. Kleine beleggers bleven de beurs mijden en institutionele beleggers verkochten. Vooral bankaandelen werden van de hand gedaan. De Nikkei-index kwam in de loop van de dag op een verlies van ruim 800 punten te staan en raakte daardoor onder de grens van 17.000.