Ivoorkust knoopt officiële banden aan met Z-Afrika

ABIDJAN, 8 APRIL. Ivoorkust en Zuid-Afrika hebben gisteren diplomatieke betrekkingen aangeknoopt.

Daarmee is Ivoorkust het eerste zwarte Afrikaanse land geworden dat in de veranderingen in Zuid-Afrika aanleiding ziet diplomatieke banden met Zuid-Afrika aan te gaan. Het enige land in zwart-Afrika dat betrekkingen met Zuid-Afrika onderhield was tot nu toe Malawi, dat economisch van Zuid-Afrika afhankelijk is. Malawi heeft in het apartheidssysteem van het verleden nooit aanleiding gezien die betrekkingen met Pretoria te verbreken. Kaapverdië knoopte in november vorig jaar consulaire relaties met Zuid-Afrika aan. De bekendmaking van de banden tussen Ivoorkust en Zuid-Afrika volgt op een officieel bezoek van de Ivoriaanse minister van buitenlandse zaken, Amara Essy, aan Zuid-Afrika, vorige week. (AFP)