Hulp voor Aborigines na zelfmoord

WELLINGTON, 8 APRIL. De Australische regering gaat in de komende vijf jaar 150 miljoen Australische dollars (210 miljoen gulden) extra uitgeven om structurele verbeteringen aan te brengen in de levensomstandigheden van de inheemse bewoners, de Aborigines. Daarmee voert de regering een aanbeveling uit van een openbare onderzoekscommissie die de dood van 99 Aborigines in gevangenissen en politiecellen in de jaren 1980 onderzocht.

De commissie stelde vast dat de 99 niet waren gestorven door geweldpleging van politie en gevangenispersoneel. Volgens haar waren ze het slachtoffer geworden van diepgeworteld racisme en discriminatie. De Aborigines pleegden uiteindelijk zelfmoord uit wanhoop over hun situatie, concludeerde de commissie.

De federale minister van Aborigines-zaken, Robert Tickner, zei in het Australische parlement dat de internationale gemeenschap de situatie van de Aborigines kritisch volgt. “Dit is waarschijnlijk de laatste kans die Australië voor het jaar 2000 krijgt om iets wezenlijks aan de situatie van de Aborigines te doen”, aldus Tickner.

De helft van het geld zal worden besteed aan bestrijding van alcoholisme. De rest is bestemd voor rechtshulp aan de inheemse bevolking en programma's die moeten helpen om vooroordelen van rechters en politiepersoneel tegen Aborigines weg te nemen. Dat blijkt hard nodig, want in de afgelopen maanden waren in televisieprogramma's gefilmde bewijzen te zien van agenten die Aborigines beledigden. Minister Tickner kondigde verder programma's ter waarde van 700 miljoen gulden aan voor later dit jaar om verbeteringen aan te brengen in de huisvesting, het onderwijs en de gezondheid van de inheemse bewoners.

Aborigines-activiste Pat O'Shane vindt dat de maatregelen niet ver genoeg gaan. “De fundamentele problemen van armoede en aanspraken op grondbezit worden door de regering niet aangepakt”, aldus O'Shane.

    • Hans van Kregten