Grafiek: DEN HAAG, 8 APRIL. De Nederlandse ...

Grafiek: DEN HAAG, 8 APRIL. De Nederlandse werkdag en de Nederlandse werkweek duren het kortst in vergelijking met de overige EG-landen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Stichting voor de verbetering van de Leef- en Werkomstandigheden in Dublin.

De resultaten van dit onderzoek zijn gisteren in de RAI gepresenteerd op een congres over arbeidsomstandigheden. Volgens de stichting werkt de Nederlandse werknemer gemiddeld 7,8 uur per dag en 37,3 uur per week; de EG-gemiddelden liggen respectievelijk op 7,9 en 40,8. De onderzoekers schrijven het verschil toe aan het lage aantal Nederlandse werknemers in de landbouw en de distributie, sectoren waar de werktijden in het algemeen lang zijn. Ook met nachtdiensten en met werkweken van meer dan 45 of 60 uur per week scoren de Nederlanders het laagst in de EG. Het aantal werknemers in dienstbetrekking is in Nederland hoger dan gemiddeld in de EG (87,5 procent tegen 80,6); een vergelijking van het aantal zelfstandigen geeft dus het omgekeerde beeld. Ook is het aandeel van vrouwen in het arbeidsproces in Nederland lager (37,6 procent) dan in de EG (39,3 procent). Het onderzoek heeft verder het gegeven opgeleverd dat 15 procent van de werknemers in de EG (16 miljoen mensen) klagen over slechte werkomstandigheden en de nadelige lichamelijke effecten die daarvan het gevolg zijn.