GM vervangt directeur in Noord-Amerika

DETROIT, 8 APRIL. Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft Lloyd Reuss, de verantwoordelijke man voor de activiteiten in Noord-Amerika, vervangen door John F. Smith. Dit heeft GM-topman Robert Stempel bekendgemaakt. Reuss lijkt hiermee te moeten boeten voor de slechte resultaten die GM, de grootste Amerikaanse autofabrikant, vorig jaar in de VS heeft geboekt.

Reuss was de tweede man na Stempel. Hij krijgt nu de verantwoordelijkheid voor nieuw te ontwikkelen auto's. GM heeft tevens William Hoglund als nieuwe financieel-directeur aangesteld. Zijn voorganger, Robert O'Connell, wordt verantwoordelijk voor GMAC, de financieringsmaatschappij van GM.

Aan Smith is nu de taak om GM in Noord-Amerika weer winstgevend te maken. Het concern wil daarvoor zijn Europese en Amerikaanse activiteiten nauwer met elkaar verbinden. GM leed vorig jaar een verlies van 4,5 miljard dollar, het grootste verlies dat ooit door een Amerikaans bedrijf is geleden.

Het verlies had groter kunnen uitvallen, ware het niet dat GM vorig jaar in Europa een winst van 1,8 miljard dollar haalde. Vorige maand werd bekend dat de directeur van de Europese divisie van GM, Robert Eaton, Chrysler-topman Lee Iacocca zal opvolgen. (DPA)