GESMOORDE ROLLADE

Dit is een aardige manier om rollade te bereiden. Het vlees krijgt een lange garingstijd en smoort in vrijwel alleen vlees- en groentesappen gaar. Het is een bereidingswijze waar je niet naar om hoeft te kijken en - omdat de temperatuur uiterst laag wordt gehouden - luistert de bereidingstijd niet al te nauw, hetgeen op een weekend menigeen goed van pas kan komen. De rollade blijft heerlijk sappig en de smaak van het garnituur is allerverrukkelijkst.

Voor 4-5 personen:

800 gram varkensrollade (uit de kleine rib)

15 gram boter

1 eetlepel olijfolie

zout & versgemalen peper

4 bospeentjes, geschrapt

8 kleine uitjes, gepeld

25 gram magere spekblokjes

6 steeltjes (geen blad) peterselie

1 1/2 eetlepel droge witte wijn

Vraag de slager om een rollade, die gesneden is uit de kleine rib zodat het vlees noch te vet noch te mager is. Verhit de boter met de olie in een bakpan en braad daarin de rollade aan tot hij rondom iets begint te kleuren. Neem de rollade uit de pan en bestrooi hem rondom met zout en peper. Snijd de peentjes in dunne (3-4 millimeter) schijfjes en bedek daarmee de bodem van een braadpan met dikke bodem en goed sluitend deksel. Leg de uitjes, spekjes en peterseliesteeltjes op de peentjes. Leg daarop de rollade en doe de wijn erbij. Laat de rollade 2 1/2-3 uur garen in een gesloten pan op het allerlaagste vuur. Keer de rollade halverwege. Neem de rollade uit de pan en laat hem, afgedekt met folie, enkele minuten rusten op de vleesplank. Verwijder de peterseliesteeltjes en proef de jus en groentetjes op zout. Maal er nog iets peper over. Snijd het vlees in plakken en leg deze dakpansgewijs op een platte, voorverwarmde schaal. Schep de groentetjes en spekjes uit de jus en schik ze aan weerszijden van het vlees. Lepel een gedeelte van de jus over het vlees. Geef hierbij flageolets (of kleine witte boontjes), zelfgekookt of uit pot of blik. Warm de (afgegoten) flageolets door met een beetje boter en zout naar wens en giet er (wanneer het vlees op de plank rust) een gedeelte van de vleesjus bij zodat ze hun smaak daarmee kunnen verrijken.

    • Florine Boucher