Foto: De kantine op het Amsterdamse hoofdkantoor ...

Foto: De kantine op het Amsterdamse hoofdkantoor van het FNV is het domein van drie dames.

Ellen, Paula en Mary runnen de tent en voorzien Johan Stekelenburg en de zijnen van vers belegde broodjes. Het kantine-trio laat zich door geen staking uit het veld slaan. Ze voorzien dezer dagen veel actievoerende vakbondsbestuurders voor nachtelijke onderhandelingen met de NS van broodjes kaas die voor vijf kwartjes over de toonbank gaan. Het moet, zo vinden de gastvrouwen, steeds een feest zijn om in hun kantine te eten. Om de grauwe sfeer van glimmend aluminium en plastic bestek te doorbreken, brachten de drie het idee te berde voor een aangeklede eetzaal. Na toestemming van "boven' werd allereerst het porceleinen servies met FNV-logo geïntroduceerd en kreeg vervolgens stadgenoot Toonbeeld Communications de opdracht de zaak te decoreren. En zo zagen de 225 FNV-medewerkers de lente ook binnen de kantoormuren uitbreken. Boomtakken met daaroverheen gedrapeerde zijden doeken van gebroken wit vormen het decor voor pril ontluikende twijgjes en honderden rode rozen. Lunchende FNV'ers krijgen dagelijks gratis een vleugje voorjaar bij kroket of ei geserveerd. De keukendames hebben er naar eigen zeggen al de eerste gevolgen van ontwaard: de melk smaakt de dames en heren verser dan ooit, de zelfgemaakte groentesoep is binnen de kortste keren uitverkocht, de salade-bar maakt overuren en de vraag naar de verantwoord gezonde mueslibol is groot. De "revival' van de rode roos heeft na de PvdA ook de FNV te pakken: de vakbonders eten gezonder en verlaten de ruimte over het algemeen fluitend.

    • Max Christern