Eltingh verslaat Agassi dank zij sterke service

BARCELONA, 8 APRIL. Ruim negen maanden na zijn nederlaag in de vierde ronde van Wimbledon heeft Jacco Eltingh revanche genomen op Andre Agassi. De 21-jarige speler uit Heerde zegevierde gisteren in de tweede ronde van het graveltoernooi in Barcelona in drie sets over de als zesde geplaatste Amerikaan: 6-4 1-6 6-1. Op het gras van de groene kathedraal verloor Eltingh, die toen verrassend het verst kwam van de Nederlanders, vorig jaar juni in vier sets.

Eltingh plaatste zich bij de beste zestien. Morgen speelt hij tegen de winnaar van het duel tussen de Spanjaard Costa en Filippini uit Uruguay. Costa zegevierde afgelopen zondag nog in de finale van het toernooi in Estoril over zijn landgenoot Bruguera.

De Nederlander, die dit jaar buiten de top honderd van de wereldranglijst is gevallen, had zijn overwinning vooral aan zijn machtige service te danken. “Ik wist daar niet goed raad mee”, moest Agassi na afloop toegeven. “Ik kon in de derde set niets meer beginnen.” Eltingh begon de beslissende fase met een doorbraak en liep uit naar 4-0 alvorens de Amerikaan, getooid met een soort piratenzakdoek op zijn hoofd, voor het eerst zijn eigen opslag wist te behouden. Meer games gunde de opvallend rustige en van zijn eigen kracht overtuigde Eltingh zijn gerenommeerde tegenstander, die eind april 22 jaar wordt, niet.

Voor Agassi, die steeds verder terugvalt op de computerlijst, betekende het zijn zoveelste tegenvaller in de laatste maanden. Hij bereikte dit jaar voor het toernooi in Barcelona alleen in Brussel, Indian Wells en Key Biscayne de tweede ronde, maar bleef telkens steken.

Mark Koevermans redde het niet in de tweede ronde tegen de Argentijn Alberto Mancini, zevende geplaatst en evenals Agassi genietend van een bye in de eerste ronde. De Rotterdammer, die in de eerste ronde had gewonnen van De La Pena (eveneens uit Argentinië), verloor met 4-6 6-2 5-7.

In Tokio bereikte Paul Haarhuis de tweede ronde. De als tiende geplaatste Eindhovenaar won met twee keer 6-3 van de Oostenrijker Antonitsch, die hij een week daarvoor ook al had verslagen in Singapore. Michiel Schapers bleef eveneens in de strijd door in zijn eerste partij de Amerikaan Pearce met 6-4 3-6 6-1 te verslaan.