Directeur van Teikyo moet opstappen

ROTTERDAM, 8 APRIL. Directeur L. van Beers van Teikyo Europe BV in Maastricht wordt vervangen. Waarschijnlijk nog deze week zal hij worden opgevolgd door de vroegere topman van de NV Koninklijke Sphinx, B. Kaptein. De 62-jarige Kaptein voert momenteel in Japan de laatste onderhandelingen. Of Van Beers elders binnen Teikyo een functie krijgt aangeboden of ontslagen wordt is nog onbekend.

De positie van oud-journalist Van Beers stond enige tijd ter discussie. Een deel van zijn medewerkers beschuldigde hem van wanbeleid. Het wordt aan zijn optreden geweten dat Teikyo er tot nu toe niet in is geslaagd om de grootse plannen, waarmee de Japanse Teikyo University Group in Maastricht is neergestreken, te verwezenlijken. Zo blijkt de belangstelling voor zowel de Teikyo University als het Teikyo Medical Centre achter te blijven bij de prognoses.

Het afgelopen jaar is binnen de Maastrichtse Teikyo-vestiging een onwerkbare sfeer ontstaan. Diverse personeelsleden werden ontslagen of op non-actief gesteld omdat zij in de ogen van Van Beers niet loyaal waren. Van Beers werd twee jaar geleden tot directeur van Teikyo Europe benoemd door de eigenaar van het Japanse universiteitsconcern, prof. S. Okinaga. Tot die tijd had hij als correspondent voor de Telegraaf in Tokio gewerkt.

De leiding van Teikyo in Japan zal waarschijnlijk ook verschillende andere leiding gevende functionarissen in Maastricht te vervangen. Ook daarover vindt momenteel overleg in Tokio plaats. Van Beers Japanse rechterhand, Kanazawa, verblijft momenteel in Japan en keert in elk geval niet meer terug.

Het Teikyo-concern beschikt in Japan over een aantal universiteiten, colleges en medische centra. In de Verenigde Staten kocht het sinds 1988 zes bestaande, maar vaak noodlijdende en laag gekwalificeerde universiteiten.