Boeren in China zetten luchtlijn op

BEIJING, 8 APRIL. Een groep Chinese boeren heeft het streven van de leiders in Beijing naar economische hervormingen ter harte genomen en de eerste particuliere luchtvaartmaatschappij van China opgericht. De boeren, die afkomstig zijn uit het welgestelde district Cangnan in de oostelijke provincie Zhejiang, hebben deze week een overeenkomst gesloten met de vliegmaatschappij United Airlines uit Nanjing, een staatsbedrijf.

Ze zullen een luchtlijn openen tussen Wenzhou in Zhejiang en Sjanghai, China's grootste stad. Gedurende een jaar zal twee keer per week een Chinese Yun 7-100 (capaciteit: 52 stoelen) de vlucht maken.

De maatschappij, die zich de naam Cangnan Vliegmaatschappij van de Hemelse Draak heeft aangemeten, verkoopt plaatsen voor 150 yuan (50 gulden). Nanjing United krijgt 82 procent van de maximale verkoopopbrengst. De resterende 18 procent mogen ze als winst houden. Het is dus wel zaak voor de boeren om alle stoelen te bezetten.

Bureaucraten in Peking kunnen echter nog steeds de boeren het leven zuur maken. Een woordvoerder van de Chinese Dienst voor Burgerluchtvaart deelde mee dat het nieuwe luchtvaartmaatschappijtje onmiddellijk moet sluiten als ambtenaren ongerechtigheden vinden.

Dat lot onderging een voorloper van het huidige bedrijfje. Sinds juli 1991 onderhield die onderneming met een gehuurd vliegtuig van Russische makelij een verbinding tussen Wenzhou en Sjangsja. De opbrengsten bedroegen ongeveer twee miljoen yuan (660.000 gulden). De pret was slechts van korte duur: op 25 maart werd de dienst beëindigd omdat de staat het toestel elders wilde inzetten.

De nu gevormde Cangnan Vliegmaatschappij van de Hemelse Draak is optimistisch van start gegaan en hoopt in de toekomst zelfs een Boeing 737 te kunnen inzetten. (Reuter)