Assemblage weg uit Tilburg; Philips snijdt opnieuw fors in PC-produktie

EINDHOVEN, 8 APRIL. Philips gaat de verliesgevende produktie van personal computers opnieuw ingrijpend reorganiseren. Door de ingreep vervalt een derde van de 1800 arbeidsplaatsen bij het bedrijfsonderdeel.

Het amper een jaar geleden geopende assemblagecentrum in Tilburg wordt gesloten. De assemblage wordt verplaatst naar de bestaande PC-fabriek in het Canadese Montreal. In Nederland verdwijnen 120 arbeidsplaatsen.

Beperking van de activiteiten, afslanking van het personeel en verlaging van de overheadkosten moeten het verliesgevende bedrijfsonderdeel nieuwe overlevingskansen bieden. In 1990 draaide "personal computers' met een verlies van 100 miljoen gulden, vorig jaar werden de verliezen teruggebracht tot naar schatting enkele tientallen miljoenen.

Philips zal zich terugtrekken van de Amerikaanse markt, voor zover het de directe verkoop van computers betreft. In de VS wil Philips zich alleen nog richten op de zogenoemde markt voor Original Equipment Manufacturers, OEM, waarbij Philips computers op specificatie levert aan andere ondernemimgen die de Philips-produkten vervolgens onder eigen naam aan de man brengen. Ook in Europa, Canada en het Verre Oosten wil het bedrijf zich meer dan tot nu toe richten op de OEM-markt.

De vakbonden zijn woedend over de gisteren aangekondigde sanering. Het opheffen van het assemblagecentrum in Tilburg druist volgens de bonden in tegen afspraken over werkgelegenheid die Philips in 1990 heeft gemaakt. Daarbij komt, aldus de bonden, dat er bij de personal computers al 150 arbeidsplaatsen meer zijn opgeheven dan de 450 die met de bonden overeen waren gekomen.

Philips erkent dat er afspraken waren gemaakt, maar verdedigt de nieuwe maatregelen met de sterk tegenvallende ontwikkelingen op de PC-markt, die in de Verenigde Staten bij voorbeeld wordt getroffen door stagnatie en een prijsverval van 50 procent.

De personal computers werden anderhalf jaar geleden overgeheveld van de noodlijdende computerdivisie naar de divisie consumentenelektronica. De computerdivisie werd vervolgens verkocht aan het Amerikaanse Digital. Philips heeft slechts 2 procent van de wereldmarkt voor PC's in handen.

Om de PC's nieuw leven in te blazen werd de Brit L. Robinson aangetrokken. Robinson werd eind vorig jaar aan de kant gezet. De manager baarde opzien door in 1991 te verklaren dat Philips zou gaan behoren tot de top-tien van PC-fabrikanten ter wereld. Op de vorige jaarvergadering verklaarde Philips-president J. Timmer, geconfronteerd met de uitspraken van Robinson, dat hij de manager aan zijn woord zou houden.

Platenmaatschappij Polygram (80 procent eigendom van Philips) staakt per 1 december de produktie van langspeelplaten in Baarn. Dit besluit is genomen in verband met de daling van de verkopen van LP's na de introductie van de compact disc. Bij de produktie zijn thans nog negentig mensen betrokken. Volgens Polygram zal worden geprobeerd om zoveel mogelijk medewerkers elders onder dak te brengen of om te scholen.