Alleen op de wereld in een oude koelkast

ARNHEM - Dat een koelkast meer kan bevatten dan alleen etenswaren is te zien op een uitzonderlijke koelkastententoonstelling in Oceaan in Arnhem.

Koelkast van Hester Oerlemans getiteld Alleen op de wereld (foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold) Oceaan, Eiland 6, Arnhem. T/m 26 april. Wo t/m zo 12-17 u,za 12-22 u.

Vierenveertig exposerende kunstenaars hebben anderhalve maand voor de opening van de organisatoren/kunstenaars en mede-exposanten Niek de Jong, Henk van der Krabben, Christa van Kolfschoten, Hester Oerlemans en Christel Severin een oude koelkast thuisbezorgd gekregen met het verzoek deze van een nieuwe inhoud te voorzien. De koelkasten in Oceaan zijn buiten werking gesteld.

Toch zijn sommige wel op het lichtnet aangesloten, bijvoorbeeld om een ventilator in werking te stellen. Wie de deur opendoet om de Eskimo-portretten van Anneke Savert te bekijken krijgt een koele wind van voren. Henk van der Krabben sleutelde aan de kast zodat deze zichzelf bij opening omhoog drukt; op de achterwand ontrolt zich dan een foto van de kunstenaar die op een slang blaast. De Belg Danny Devos laat in zijn kast een hakmes heen en weer slaan in een decor dat naar een moord verwijst.

Er exposeren ook kunstenaars die wat dichter bij huis zijn gebleven: de Rotterdamse kunstenaar-bloemist Geer Pouls vulde de kast met wekflessen; Mark Manders hield het bij gewone etenswaren. Zero-kunstenaar Henk Peeters bekleedde de binnenwanden met witte veertjes; Gert-Jan de Vogel stapelde een partij openhaardhout in zijn kast. Bij de tentoonstelling verschijnt in een beperkte oplage het boek Koelkasten (prijs: ƒ 30,-) met zeefdruk en vijfenveertig kleurenfoto's. Het kaft is van aluminium.

Foto: koelkast van Hester Oerlemans getiteld Alleen op de wereld (foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold) Oceaan, Eiland 6, Arnhem. T/m 26 april. Wo t/m zo 12-17 u,za 12-22 u.