"Zes accountantsbureaus vormen nog geen monopolie'

LONDEN, 7 APRIL. De zes grootste accountantsbedrijven in Europa hebben duidelijk een overheersende positie bij de werkzaamheden voor grote ondernemingen, vooral in Nederland, België en Italië, maar zij vormen geen monopolie. Wel moeten eventuele fusies tussen de zes nauwlettend worden gevolgd.

Dit is de conclusie van een studie van het Britse onderzoeksinstituut National Economic Research Associates (NERA). De Europese Commissie gaf in 1989 opdracht tot de studie.

In de loop van de jaren tachtig werd het aantal grote accountsbedrijven via fusies verminderd van acht tot zes. De zes grote bedrijven zijn KPMG, Coopers and Lybrand, Ernst and Young, Price Waterhouse, Arthur Andersen en Deloitte Ross Tohmatsu. Zij maken gebruik van internationale netwerken waarin informatie wordt gedeeld, maar dat staat volgens het rapport concurrentie niet in de weg. In Nederland, België en Italië doen de zes bedrijven het accountantswerk voor bijna alle honderd grootste ondernemingen.

Een EG-woordvoerder zei dat nog niet is besloten of het rapport wordt aanvaard. Wel zei hij dat de accountantssector “zeker geen perfecte markt vormt, maar in geen geval anti-competitief is”. (Reuter)