Witte walvis gaat terug naar de Krim

Een Russisch schip heeft gisteren een eind gemaakt aan de vrijheid van de witte walvis die twee maanden lang de harten heeft gestolen van de kinderen en de vissers langs de Turkse Zwarte-Zeekust. Het dier is gisteren niet ver van Espiye gevangen en aan boord genomen. Het gaat terug naar het instituut in Sebastopol op de Krim, vanwaar het twee maanden geleden ontsnapte.

Heel Turkije raakte vertederd toen de witte walvis op 27 januari in Gebze opdook. Het dier werd Aydin gedoopt (de Heldere). Waar de walvis vandaan kwam bleef geruime tijd een raadsel. Het dier bleek menselijk gezelschap op prijs te stellen. Het liet zich voeren en aaien en in Gebze kwam al snel een campagne op gang om Aydin te mogen houden.

Daar wilden de Russische eigenaars echter niets van weten. Aydin was ontsnapt uit een bassin van een instituut in Sebastopol waar wetenschappelijk onderzoek wordt verricht. De leider van het instituut, prof. Ivan Moekametov, zei gisteren tot de Turken: “We weten hoeveel jullie van Aydin houden, maar hij is zeker gelukkiger met zijn wijfje Marsa”. (AP)