V-raad wil geen verder geweld Iran en Irak

NEW YORK, 7 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren in New York Iran, Irak en Iraanse opposanten opgeroepen van alle geweld af te zien na een Iraanse luchtaanval op een Iraanse verzetsbasis op Iraaks grondgebied. Vertegenwoordigers van de VN in Bagdad en Teheran is gevraagd een onderzoek aan de gebeurtenissen in te stellen.

De Raad koos geen partij in het conflict, waarin het Iraanse verzet vervolgens aanvallen organiseerde op Iraanse ambassades in Europa, Noord-Amerika en Australië. Irak had gevraagd om “onmiddellijke en geëigende maatregelen” tegen Iraanse “agressie”. Iran, dat had geprotesteerd tegen een gemelde aanval van de Iraanse verzetsbeweging Mujahedeen-Khalq op Iraanse grensdorpen en zijn eigen actie als legitieme zelfverdediging had betiteld, had geen specifieke actie van de Raad gevraagd.

De Iraanse VN-ambassadeur Kamal Kharrazi toonde zich tevreden. Hij zei dat de autoriteiten in Teheran aan een onderzoek zullen meewerken. Wel zinspeelde hij op de mogelijkheid van een nieuwe Iraanse aanval, “als Irak ze ons grondgebied laat binnendringen. Als we worden binnengedrongen, kunnen we niet stil blijven.” De Mujahedeen-Khalq ontkent overigens de door Iran gemelde aanvallen in het grensgebied te hebben uitgevoerd.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen stelden gisteren dat Irak de bepalingen van het staakt-het-vuren in de oorlog om Koeweit had geschonden door vliegtuigen in te zetten tegen de Iraanse aanvallers. Bagdad is indertijd verboden vliegtuigen in de lucht te brengen. Zowel de Iraakse autoriteiten als de Mujahedeen-Khalq hebben gezegd een Iraans vliegtuig met artillerie te hebben neergehaald.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken kondigde gisteren wel aan van plan te zijn luchtpatrouilles langs de grens met Iran te beginnen om “nieuwe agressie” te voorkomen. De minister deed dat in een boodschap aan de secretaris-generaal van de VN, waarvan de tekst gisteren in Bagdad werd gepubliceerd. Hij zweeg over de bepalingen van het staakt-het-vuren.

Iran heeft het Westen gisteren beschuldigd van samenspanning met de Iraanse opposanten die zondag zware schade aanrichtten in zijn ambassades in circa tien landen, waaronder Nederland. Doel daarvan was, aldus het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken, de algemene verkiezingen van 10 april te verstoren. Diverse landen hebben inmiddels hun verontschuldigingen aangeboden; Zweden heeft gerept van de mogelijkheid van uitzwijzing van de daders, wier uitlevering door Teheran is geëist. (Reuter, AP, AFP)