Treinverkeer ligt stil; minder files; NS-directie praat weer met bonden

ROTTERDAM, 7 APRIL. Het conflict bij de Nederlandse Spoorwegen zat aan het begin van de middag nog muurvast, ondanks informeel overleg tussen de NS-directie en de bonden vanochtend.

De stakers zouden vanmiddag beslissen wat ze gaan doen als de NS-directie de omstreden voorstellen over flexibeler werken niet intrekt. Het conflict zat aan het begin van de middag nog muurvast, tot toenemende ergernis van de stakers. Tegen het middaguur verzamelden zich honderden actievoerders uit het hele land voor het NS-hoofdkantoor in Utrecht om te protesteren tegen de “weigerachtige opstelling” van NS-directie.

De staking heeft vandaag, evenals gisteren, al het treinverkeer in Nederland lamgelegd. Bestuurder W. Korteweg van de Vervoersbond FNV sloot aan het begin van de middag niet uit dat het vastgelopen CAO-overleg bij de Spoorwegen vanmiddag zou worden hervat. Hij deelde dit vanochtend mee na afloop van het informele overleg met de NS-directie. De bonden mikken daarbij op uitstel van de door NS verlangde flexibeler werktijden voor de circa 3000 werknemers van de Dienst Infrabeheer in afwachting van de resultaten van een onafhankelijk onderzoek. De NS-directie heeft dit vooralsnog afgewezen.

In de actiecentra in de grote steden neigde de stemming vanmorgen naar doorstaken. De voor twee dagen uitgeroepen staking loopt morgen bij begin van de dienst af.

Formeel leggen de bonden hun leden vanmiddag de keus voor om (bij het uitblijven) van NS-concessies vanaf woensdag werkonderbrekingen en verrassingsacties te houden, of elke maandag uit te roepen tot actiedag onder het motto “maandag geen wasdag maar stakingsdag”. Maar de leiding van de vakbonden houdt er “serieus” rekening mee, dat de leden - althans op verschillende plaatsen in het land - morgen willen doorstaken. Dat zou de vakbonden in een lastig parket brengen, omdat het dan in beginsel om een "wilde staking' gaat. De spoorwegvakbond FSV heeft al laten weten dat hij zich achter zo'n wilde staking zal scharen als zijn leden daar massaal voor zouden kiezen.

Op de autowegen bleef de verwachte verkeerschaos vanmorgen beperkt. De Algemene Verkeersdienst in Driebergen telde in de ochtendspits in totaal 135 kilometer file, ongeveer 35 kilometer méér dan op andere dinsdagen, maar aanzienlijk minder dan de ruim 290 kilometer van maandagochtend.

De Nederlandse Spoorwegen moeten de schade vergoeden die de PTT, die normaal op veertien miljoen poststukken per dag per spoor vervoert, vandaag lijdt door de spoorwegstaking. Dat heeft een NS-woordvoerder desgevraagd bevestigd.

De Nederlandse Spoorwegen worden mogelijk geprivatiseerd. De directie van de NS houdt er ernstig rekening mee dat het bedrijf, nu nog in handen van de Nederlandse staat, op termijn interessant wordt voor private financiers. Dit zegt NS-president-directeur drs. L.F. Ploeger vandaag in een gesprek met deze krant.