"Sluitingsplan van Friesland Frico Domo losse flodder'; Friese kaasfabrieken staken

TUK/OOSTERZEE, 7 APRIL. Het personeel van de kaasfabrieken van de Friese zuivelcoöperatie Friesland Frico Domo in Tuk en Oosterzee is vanmorgen vroeg voor onbepaalde tijd in staking gegaan.

Het protesteert daarmee tegen de voorgenomen sluiting van beide vestigingen. De voedingsbonden FNV en CNV, die het sluitingsplan 'een losse flodder' noemen, steunen de actie om de fabrieken open te houden.

De werknemers en de vakbonden hebben gedreigd te blijven staken totdat de directie heeft toegezegd dat de fabrieken open blijven. Bij sluiting verdwijnen in totaal 128 arbeidsplaatsen, maar volgens de directie vallen er geen gedwongen ontslagen. De bonden eisen een gedegen plan voor de kaasdivisie en betitelen het huidige als "een bezuinigingsmaatregel zonder enige toekomstvisie'.

In de kaasfabriek in Bedum leggen de werknemers het werk morgen 24 uur neer om de staking in Tuk en Oosterzee te steunen. Ook in Dronrijp en Leeuwarden, waar de bonden vanavond actievergaderingen beleggen, dreigen werkonderbrekingen. Twee weken geleden legden de werknemers in Tuk en Oosterzee het werk al enkele dagen neer, toen de sluitingsplannen bekend werden.

“Wij houden onze poot stijf, omdat we dit beleid niet snappen. In andere fabrieken van het concern wordt geïnvesteerd, terwijl hier wordt gesnoeid”, zegt P. Boelens van het actiecomité in Tuk. Volgens Boelens hebben de stakende werknemers "een lange adem'.

De directie liet vanmorgen weten niet in te gaan op het ultimatum van de vakbonden. Ze beschuldigen de bonden van het blokkeren van "open overleg'. Bovendien vindt de directie dat het oordeel van de ondernemingsraad moet worden afgewacht.

Het risico dreigt, aldus de directie, dat bij uitstel van "noodzakelijke maatregelen in een later stadium extra maatregelen onvermijdelijk zijn'. Vorig jaar oktober kondigde de directie een reorganisatie aan van de verliesgevende kaasdivisie. Volgens de directie is sluiting onvermijdelijk omdat de kaasproduktie door de hoge grondstofkosten moet worden ingekrompen.