PERFECTE SPRITS

Het bakken van spritsen ging bij mij niet van een leien dakje, tot ik een oud bakkersrecept kreeg toegespeeld.

De ideale verhouding tussen suiker, boter en bloem is 2 staat tot 3 staat tot 4. De ingrediënten moeten bij aanvang op kamertemperatuur zijn. Ook de mengkom moet warm zijn. Spoel de kom daarom van tevoren met warm water om (daarna afdrogen). Kneed het deeg dóór en dóór, ook nadat de bloem er al door is gemengd. Volgens sommige kookboeken moet men spritsdeeg laten opstijven. Dat is onverstandig; beter is het om het deeg meteen te spuiten en te bakken. Desgewenst kunnen de spritsen in wording voor het bakken worden opgesierd met stukjes noot of gember.

Voor 2 bakplaten vol met sprits is nodig:

200 gram basterdsuiker

300 gram boter

1 klein ei

1 zakje vanillesuiker of een paar druppels vanille- of ander aroma

400 gram bloem

snufje zout

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Strijk boter over de bakplaten of leg er bakpapier op. Klop de suiker en de boter in ongeveer 10 minuten tot een romige crème. Voeg het ei en de vanillesuiker toe en ga door met kloppen. roer de bloem en het zout door het beslag en klop nog eens 5 minuten. Doe het beslag in een spuitzak voorzien van een grote gekartelde tuit en spuit het deeg zwierig in sprits- of rozetvorm op de bakplaat. Ga daarmee zonder onderbreking door tot het deeg op is. Als er te veel tijd verstrijkt wordt het deeg namelijk te stijf om te spuiten. Hebt u maar één bakplaat, spuit de tweede serie alvast op bakpapier. Zorg ervoor dat de spritsen niet te dicht op elkaar liggen; bij het bakken dijen ze wat uit.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de spritsen in 20-25 minuten lichtbruin en gaar. Neem ze van de plaat en laat ze afkoelen. Bak de spritsen op de tweede plaat op dezelfde manier.

    • Annelène van Eijndhoven