Opnieuw geweld in Bosnische hoofdstad

LJUBLJANA, 7 APRIL. In de Bosnische hoofdstad Sarajevo hebben Servische scherpschutters gisteren opnieuw op ongewapende demonstranten geschoten en daarbij vijftien mensen gewond.

Voor de tweede opeenvolgende dag protesteerden in Sarajevo vijftigduizend mensen tegen het etnisch geweld in Bosnië, dat volgens onofficiële cijfers de afgelopen dagen honderden mensen het leven heeft gekost. Kort nadat het vuur was geopend vanuit de ramen van het Holiday Inn, drongen leden van de moslim-militie Groene Baretten het hotel binnen, waar de Servische milities hun hoofdkweartier hebben. Acht scherpschutters, die zich verschanst hadden in het tegenover het parlementsgebouw gelegen hotel, werden na man tegen man gevechten in het hotel door de Groene Baretten ontwapend en aan de politie uitgeleverd. Het hoofdkwartier van de Servische Democratische Partij (SDS), dat in Holiday Inn gevestigd is, werd tijdens de gevechten geheel vernield.

De presidentiële raad van Bosnië heeft met het oog op het voortdurende geweld tussen 10 uur 's avonds en 5 uur 's morgens een uitgaansverbod afgekondigd. De Kroatische president Franjo Tudjman deed gisteren een beroep op de VN om ook in Bosnië blauwhelmen in te zetten. “De erkenning van Bosnië is niet voldoende om in deze republiek de vrede te herstellen. Bosnië heeft internationale hulp nodig”, aldus de Kroatische president. In de Bosnische hoofdstad zijn sinds zaterdag tijdens gevechten twaalf mensen om het leven gekomen en honderd gewonden gevallen.

Gisteren werd er in de meeste bedrijven in Sarajevo niet gewerkt en waren winkels en scholen gesloten. Het internationale vliegveld van Sarajevo is bezet door het federale leger en voor alle verkeer gesloten. Het oude deel van de stad, dat als een moslim-bolwerk geldt, werd gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag door artillerie van Servische milities beschoten.

De president van Bosnië, Alija Izetbegovic, heeft gisteren het ontslag van premier Jure Pelivan geaccepteerd. De vredesdemonstranten, die het parlementsgebouw bezet hebben, eisten gisteren het aftreden van de regering en de leiders van de nationalistische partijen die zij verantwoordelijk stellen het etnische geweld.

Het "parlement van het Servische volk in Bosnië' heeft vannacht, als reactie op de erkenning van Bosnië door de EG, eenzijdig een onafhankelijke "Servische republiek van Bosnië' uitgeroepen. Het parlement riep de twee Servische leden van het Bosnische staatspresidium ontslag te nemen.

    • Theo Engelen