Nationale conferentie in Zaïre hervat dialoog

KINSHASA, 7 APRIL. In de Zaïrese hoofdstad Kinshasa is gisteren, na een pauze van meer dan tien weken, de dialoog over de invoering van de democratie hervat. De hervatting wordt gezien als een belangrijke zege voor de Zaïrese oppositie.

De nationale conferentie, waaraan het regime, de oppositie, de kerk en een aantal belangrijke maatschappelijke groeperingen deelnemen, werd op 19 januari geschorst door premier Nguza Karl i Bond, met het argument dat de conferentie te veel geld zou kosten. Sindsdien heeft de oppositie geijverd voor de hervatting van de dialoog. Eind maart stelde ze de regering een ultimatum, waarin stond dat de nationale conferentie op 2 april moest worden hervat. Ook van internationale zijde, met name van de kant van de VS, Frankrijk en België, is druk op president Mobutu uitgeoefend.

De voorzitter van de nationale conferentie, aartsbisschop Monsengwo Pasinya, hield gisteren de afgevaardigden voor dat “iemand die democratie wenst zich niet aan de macht kan vastklampen”. Hij riep hen op “serieus aan het werk te gaan” omdat “we veel tijd hebben verloren”. Hij vroeg de deelnemers aan de nationale conferentie om enkele ogenblikken stilte ter herdenking van de vredesdemonstranten die op 16 februari door het leger werden doodgeschoten tijdens een door de kerk georganiseerde betoging. Volgens onafhankelijke bronnen vielen op die dag 32 doden.

De verwachtingen in Kinshasa over het verdere verloop van de conferentie zijn niet hoog gespannen. Waarnemers wijzen op de duidelijke onwil van Mobutu zich in te zetten voor een democratisering van Zaïre en op het feit dat de president alle macht in handen heeft, inclusief de macht de nationale conferentie op elk door hem gewenst ogenblik te sluiten. (AP, Reuter)