Koers IHC Caland, olie, Elsevier hoger op positieve beurs

AMSTERDAM, 7 APRIL. IHC Caland, dat zijn winstprognose naar boven heeft bijgesteld, was vandaag één van de grootste stijgers op een verder vriendelijk gestemde Amsterdamse effectenbeurs. Amsterdam profiteerde ondermeer van de hogere dollarkoers.

AMSTERDAM Aanzienlijke vraag naar Koninklijke Olie stuwde vanmorgen de EOE-index - waarin de olies zwaar worden meegewogen - fors omhoog. De hogere olieprijs stimuleert de beurskoers van oliefondsen. De omzet in Koninklijke, die altijd al aanzienlijk is, was vanmorgen groter dan normaal. De EOE-index, die gisteren sloot op 306,15, was omstreeks het middaguur bijna 1,5 punt hoger.

Opvallend was dat Akzo tegen de hogere stemming in iets terrein moest prijsgeven. Concurrent DSM was omstreeks het middaguur onveranderd. Volgens handelaren ruilen sommige beleggers hun aandelen Akzo in voor aandelen DSM. Reden daarvoor is de verwachting dat de internationale economie zich in de tweede helft van dit jaar zal herstellen. De overweging daarbij is dat DSM een meer conjunctuurgevoelig "cyclisch' aandeel is. Het Limburgse chemieconcern zou volgens deze redenering meer van economisch herstel profiteren dan Akzo.

Fokker boekte enige terreinwinst. De vliegtuigmaker ontkende het bericht dat donderdag het resultaat bekend wordt gemaakt van de gesprekken over samenwerking met Deutsche Aerospace.

Elsevier leek vanmorgen weer de weg omhoog in te slaan. De uitgever moest vorige week een veer lagen na de forse koerswinst van de afgelopen maanden. Elsevier publiceerde vandaag het jaarverslag. Op 20 maart publiceerde Elsevier de jaarcijfers en sedertdien stokte de koersrally.

De forse daling van het Nikkei-gemiddelde in Tokio vertaalde zich vanmorgen onmiddellijk in een koersdaling van Nederlandse beleggingsfondsen in Japanse effecten.

Positief voor de Amsterdamse beurs was ook dat de koers van de Amerikaanse dollar vanmorgen bijna één cent steeg. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de munteenheid om 10.00 uur 1,8330 gulden tegen een slot van 1,8245 gulden gisteren. In New York bereikte de "greenback' gisteren een koers van 1,8300 gulden.

De stijging van de dollarkoers kwam bijna geheel voor rekening van de valutahandel in het Verre Oosten. Omdat het Nikkei-gemiddede, de barometer van de beurs in Tokio, 3,5 procent verder afgleed tot onder de 18.000-grens, stapten veel beleggers in de Amerikaanse munteenheid.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs heeft gisteren de opgaande lijn van afgelopen vrijdag voortgezet. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen boekte een flinke stijging van 26,38 punten tot 3.275,49. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg ongeveer tien tegen zeven. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 174 miljoen aandelen.

De Dow stond de hele dag in de plus en sloot rond het hoogste niveau van de dag. Vooral de oliemaatschappijen en de banken deden het goed. De oliefondsen profiteerden van de stijging van de olieprijzen. De beurs had verder baat bij aankopen via computerprogramma's.

LONDEN De winst op Wall Street was een belangrijke stimulans voor de beurs van Londen vanmorgen. Maar de kooplust van beleggers werd getemperd door vrees voor de uitslag van de verkiezingen aanstaande donderdag. De beurs putte enige hoop uit opiniepeilingen die erop duiden dat Labour weliswaar de grootste partij in het parlement wordt, maar geen absolute meerderheid zal behalen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.400,9, was omstreeks het middaguur 4,2 punten hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen boekten bescheiden terreinwinst. Op de beursvloer heerste de verwachting dat ook de omzetten aan zouden trekken. Een opvallende stijgers was Daimler-Benz. Ook het chemieconcern BASF was gevraagd. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.734,62, was omstreeks het middaguur circa 11 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag fors onderuit gegaan. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen daalde met 3,5 procent tot onder de 18.000-grens. De graadmeter sloot op 17.791,55, ofwel 644,82 punt lager dan gisteren.

Het was voor het eerst sinds november 1986 dat de index onder de 18.000 punten sloot. Op 26 november 1986 kwam de index uit op 17.727,91. De daling werd vooral veroorzaakt doordat de financiële waarden uit de gratie waren. Bovendien deden de grote beleggers in Japan hun aandelen van de hand zodra de koers ervan iets hoger was dan eind vorige maand, toen het boekjaar 1991/92 werd afgesloten. Er was totaal geen belangstelling om aandelen te kopen.

De beleggers lijken hun vertrouwen in de Japanse economie volledig kwijt te zijn. De discontoverlaging van driekwart procent op 1 april en de op de dag ervoor bekendgemaakte overheidsmaatregelen ter stimulering van de economie hebben daar geen verbetering in gebracht.