In beroep 10 jaar cel in "Leidse parkeermoord'

DEN HAAG, 7 APRIL. Het gerechtshof in Den Haag heeft gisteren in de als "Leidse parkeermoord' bekend staande zaak, de 25-jarige M. Yz. in beroep veroordeeld tot tien jaar wegens doodslag en vuurwapenbezit. De uit Utrecht afkomstige man wordt ervan verdacht in de nacht van 27 op 28 april vorig jaar Peter de K. te hebben doodgeschoten na een ruzie over een parkeerplaats in het centrum van Leiden.

Procureur-generaal mr. H. Feber had twaalf jaar cel geëist. Met de uitspraak van het hof werd het vonnis van de rechtbank in Den Haag, die Yz. tot acht jaar veroordeelde wegens moord, tenietgedaan. Yz. ontkent op de bewuste avond geschoten te hebben. De twee medepassagiers van hem, de gebroeders Orhan en Cengiz Yl., en een anonieme getuige spreken dat tegen.

Peter de K., bestuurder van een rode Corvette, betwistte Yz., die in een BMW reed, het recht op een parkeerplaats. De K. zou zich daarbij volgens getuigen, aldus de raadsman van Yz., mr. C. Zwaaneveld, bediend hebben van discriminerend taalgebruik.

Vaststaat dat M. Yz. en De K. samen opliepen naar de Veronicabar, hoek Beestenmarkt-Nieuwe Beestenmarkt en dat de broers Yl. bij de BMW achterbleven. Over de toedracht van de gebeurtenissen daarna lopen de getuigenverklaringen uiteen. De broers Yl. zeggen dat zij schoten hoorden en naar de Veronicabar liepen. Orhan zegt zo snel ter plekke te zijn geweest, dat hij M. Yz. het laatste schot heeft zien lossen.

Volgens Zwaaneveld heeft de rechter-commissaris bij het opnemen van de verklaringen van de broers Yl. duidelijk zijn twijfels geuit over het waarheidsgehalte van hun weergave. Hij geloofde niet dat iemand binnen de tijd dat de schoten werden gelost van de elektronicawinkel naar de bar kon lopen. Zwaaneveld verwijst voorts naar de verklaring van de portier van de bar die zegt dat er een BMW “met piepende remmen” de hoek om kwam toen M. Yz. en Peter “aan het bakkeleien” waren. Er zouden twee jongens zijn uitgestapt waarvan de een Peter wegduwde en de ander op hem schoot. Daarna rende iedereen weg. De BMW bleef op de hoek van de Nieuwe Beestenmarkt achter. Wanneer de getuigeverklaringen van de beide broers op waarheid berusten, zegt Zwaaneveld, is het probleem dat niemand weet hoe de BMW daar op de hoek terecht is gekomen. Beide broers zijn onmiddellijk nadat hun preventieve hechtenis beëindigd was met onbekende bestemming vertrokken.