Galeries laken KunstRai

AMSTERDAM, 7 APRIL. Zeven galeriehouders hebben een woedende open brief gestuurd aan de directeur van de KunstRai, E. Hermida, nadat ze in een "standaardbrief zonder motivering' te horen hebben gekregen dat ze als oud- kunstbeursdeelnemer dit jaar niet meer mee mogen doen aan de KunstRai van 3 tot en met 5 juni.

In hun brief schrijven de boze galeriehouders dat de (onaangekondigde) selectieprocedure "onzorgvuldig' en "onzuiver' is geweest.

Zij vinden de procedure onzuiver omdat in de selectiecommissie van negen leden vijf deelnemende galeriehouders aan de KunstRai zouden zitten.

“Men heeft geen materiaal opgevraagd, we hadden ons nog niet eens officieel aangemeld,” zegt M. van Mourik, coördinatrice van de actie en galeriehoudster in Rotterdam. Maar op grond van de afspraak dat iedere KunstRai-deelnemer het volgend jaar weer deel kan nemen, hadden de twintig galeries die te horen kregen dat ze niet mee mochten doen al wel voorbereidingen getroffen. De Maastrichtse galerie Simera/Singe wil daarom juridische stappen ondernemen, en eist schadevergoeding. De galeries die de open brief ondertekenden, Delaive, Mia Joosten, Nanky de Vreeze, Reflex Modern Art Gallery en De Witte Voet in Amsterdam, Nieuwe Weg in Doorn en Van Mourik in Rotterdam “willen niet eens meer meedoen, maar deze vriendjespolitiek aan de kaak stellen”, aldus M. van Mourik.

Directeur E. Hermida van de stichting Kunstbeurs wijst de kritiek van de hand. Hij beaamt dat er dit jaar voor het eerst een selectiecommissie actief is geweest, op aandrang van veel deelnemende galeriehouders.

Hermida: “De kwaliteit van de KunstRai ging de laatste jaren achteruit. Er was veel kaf tussen het koren gekomen. Behalve het verhogen van de kwaliteit van het aanbod wilden we bovendien de beurs kleiner maken.