EG besluit tot opheffing van boycot tegen Zuid-Afrika

LUXEMBURG, 7 APRIL. De Europese Gemeenschap heeft gisteren de olieboycot, de sportboycot en het verbod op wetenschappelijke en culturele contacten met Zuid-Afrika opgeheven.

De twaalf ministers van buitenlandse zaken, die gisteren in Luxemburg bijeenkwamen, willen hiermee hun steun laten blijken voor de vorming van een overgangsregering in Zuid-Afrika. Tevens werd besloten nog voor 14 mei een diplomatieke missie namens de EG naar Zuid-Afrika te sturen om te onderzoeken wat de EG kan doen om het hervormingsproces te steunen.

De beslissing om de handel in ruwe olie en olieprodukten met Zuid-Afrika stil te leggen dateert uit 1985. In april vorig jaar trok de Gemeenschap al het verbod in op import van gouden munten, ijzer en staal. Nu geldt alleen nog het VN-verbod uit 1977 op de handel in militair materieel en op samenwerking op het gebied van nucleaire energie.

Onder meer Nederland heeft zich verzet tegen de opheffing van de wetenschappelijke en culturele boycot. Volgens diplomaten bestaat het gevaar dat een opheffing op dit moment de indruk bij het ANC kan wekken dat de EG op deze terreinen nog snel zaken met de zittende regering De Klerk wil doen. Ook de wens van het ANC de sancties niet te versoepelen uit vrees voor ondermijning van haar onderhandelingspositie over de vorming van een overgangsregering speelde een rol.