Door tekort aan cellen drie verdachten vrij

ROTTERDAM, 7 APRIL. Drie mannen die verdacht worden verschillende gewapende overvallen te hebben gepleegd zijn in Rotterdam op vrije voeten gesteld wegens tekort aan celruimte. De Rotterdamse politie arresteerde de verdachten vorige week. Van de ongeveer 150 cellen die het arrondissement Rotterdam ter beschikking heeft voor verdachten in voorlopige hechtenis, bleek geen enkele cel beschikbaar, aldus officier van justitie mr. L. de Jonge.

De eerste drie maanden van dit jaar zijn in Rotterdam 149 verdachten vrijgelaten wegens het cellentekort. Vorig jaar waren dat er in totaal 206. Volgens De Jonge, die het grote aantal vrijlatingen “zeer betreurenswaardig” noemt, is het moeilijk in te schatten in welke mate het aantal van vorig jaar zal worden overschreden. Zij stelt dat het de taak is van het ministerie van justitie het probleem aan te pakken. Behalve Rotterdam kampt ook Amsterdam met een groot tekort aan cellen. Daar moesten in februari 183 verdachten worden vrijgelaten, waaronder enkele verdachten uit de categorie "zwaardere zaken'. Het ministerie van justitie heeft de plannen voor de bouw van zevenhonderd nieuwe cellen al met twee jaar vervroegd in verband met het capaciteitstekort.

Het drietal dat in Rotterdam is vrijgelaten werd eind vorige week voor de officier van justitie geleid. Het verzoek van de rechter-commissaris om de mannen in voorarrest te nemen werd toegewezen. Desondanks moesten zij op vrije voeten worden gesteld.

Een van de vrijgelaten mannen is een 25-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van een overval op een juwelierszaak. De man bedreigde personeel en klanten met een vuurwapen. Dat gold ook voor de tweede verdachte, een 20-jarige man uit Den Haag, die werd aangehouden wegens een gewapende overval op een postkantoor. De derde man, een 21-jarige man uit Rotterdam, wordt verdacht van een bankoverval. Hij bedreigde klanten van de bank met de dood.