Doden bij aanvalop konvooi Israelin zuiden Libanon

JERUZALEM/ TYRUS, 7 APRIL. Twee Israelische militairen en drie Arabische guerrillastrijders zijn gisteren gedood bij een aanval op een Israelisch konvooi in de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon gevolgd door een Israelische tegenactie met tanks en helikopters.Vijf Israelische militairen werden ernstig gewond, onder wie een kolonel, een luitenant-kolonel en een majoor.

De legercommandant van Israels noordelijke regio, generaal-majoor Yitzhak Mordechai, reisde aanvankelijk in het konvooi, maar had het per helikopter verlaten voor de guerrillastrijders vanuit een woonhuis bij het dorp Houla onder andere met anti-tankraketten het vuur openden.

De aanvallers wisten kennelijk dat de Israelische officieren langs deze route zouden terugkeren van hun traditionele bezoek aan shi'itische dorpen in de veiligheidszone aan het eind van de vastenmaand Ramadan.Het pro-Iraanse Islamitische Jihad in Palestina, dat volgens het Israelische leger wordt geleid door twee in 1988 door Israel uitgewezen Palestijnen, heeft de verantwoordelijkheid voor de hinderlaag voor zich opgeeist. De groep verwees naar de dood van de Libanese shi'ietenleider Abbas Musawi, in februari bij een Israelische helikopteraanval. Generaal Mordechai onderstreepte vandaag dat de organisatoren van de actie “een zeer hoge prijs zullen betalen”. (AFP, Reuter)