Chihana bij aankomst in Malawi opgepakt

JOHANNESBURG, 7 APRIL. Vakbondsleider Chakufwa Chihana (52) is gistermiddag direct bij aankomst in Malawi gearresteerd, waar hij wilde beginnen met een campagne voor democratie, gericht tegen het dictatoriale bewind van president Hastings Banda.

Volgens ooggetuigen werd Chihana op de luchthaven van de hoofdstad Lilongwe door veiligheidsagenten in een wachtende auto geduwd en weggevoerd, direct nadat hij uit het vliegtuig was gestapt. Over zijn lot is niets bekend. Het kantoor van de overkoepelende organisatie van vakbonden in zuidelijk Afrika, waarvan Chihana secretaris-generaal is, werd gesloten. Vier leden van het secretariaat zijn volgens diplomatieke bronnen in Malawi eveneens opgepakt.

Chihana was gistermorgen als leider van een comité van dissidente ballingen vanuit Johannesburg naar Malawi gevlogen. Bij aankomst werd hij volgens een Westerse diplomaat opgewacht door honderd volgelingen. Chihana kon slechts enkele woorden uitspreken van zijn toespraak, waarin hij fundamentele burgerrechten en vrije verkiezingen eiste.

Chihana heeft in de jaren zeventig in Malawi al zeven jaar in de gevangenis gezeten. Hij wilde met zijn actie het regime van Banda aan de kaak stellen, dat een lange reputatie heeft van onderdrukking, verdwijningen en moorden. Er zijn geen buitenlandse journalisten in het land.

De VS hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het lot van Chihana. Ze dringen er bij het regime in Lilongwe op aan hem zo snel mogelijk vrij te laten, en hem zijn politieke activiteiten toe te staan. Chihana's medestanders in Johannesburg hebben er bij het Westen op aangedrongen alle hulp aan Malawi stop te zetten.

    • Peter ter Horst