Celstraf wegens steekpenningen

MAASTRICHT, 7 APRIL. De rechtbank in Maastricht heeft vanmorgen een ex-ambtenaar van de provincie Limburg en een ex-wethouder van de gemeente Echt schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen van het wegenbouwbedrijf Baars bv uit Klimmen. De ex-ambtenaar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden waarvan zes voorwaardelijk en de ex-wethouder tot een straf van zes maanden waarvan vier voorwaardelijk.

Wegenbouwer Baars had in 1983 de aflossing van een persoonlijke lening van 40.000 gulden overgenomen van de ex-ambtenaar, die toen hoofd was van de afdeling Economische Infrastructuur en Werkgelegenheid van de provincie Limburg. Rond dezelfde tijd gaf Baars ook een borgstelling tot 75.000 gulden aan de ex-wethouder, die met zijn administratiekantoor in financiële problemen was geraakt. De borgstelling werd later omgezet in een banklening. Baars bemiddelde daarbij en betaalde de kosten.

De zaken kwamen in 1989 aan het rollen toen de FIOD de boeken van het wegenbouwbedrijf controleerde. Het bleek dat Baars jaarlijks enkele tonnen uitgaf om werk “te kopen”. Tijdens een verhoor door de FIOD gaf hij toe dat hij met het geld onder meer burgemeesters en ambtenaren betaalde. De wegenbouwer kan zelf niet meer vervolgd worden omdat de feiten wat hem betreft zijn verjaard.