Advocaat wil Van Breukelen houden

ZEIST, 7 APRIL. Bondscoach Dick Advocaat heeft Hans van Breukelen, doelman van het Nederlands elftal, gevraagd zijn interlandloopbaan ook na de Europese titelstrijd voort te zetten.

De PSV-er maakte eerder dit seizoen bekend na het EK in Zweden te zullen stoppen als international. Na tien seizoenen in Oranje vindt hij het mooi geweest. De 35-jarige doelman heeft het verzoek van Advocaat in beraad genomen.

Advocaat, momenteel tweede trainer bij Oranje, volgt na de Europese titelstrijd Michels op als bondscoach. De Hagenaar is technisch leider tijdens de kwalificatie-wedstrijden voor het toernooi om het wereldkampioenschap.

Van Breukelen speelde 66 keer voor het Nederlands elftal. Bij de laatste wedstrijd van Oranje, op 25 maart in Amsterdam tegen Joegoslavië, zat hij op de bank. Ajacied Menzo kreeg een kans zich waar te maken. Van Breukelen staat na het EK in elk geval nog voor twee seizoenen onder contract bij PSV.

Enkele maanden geleden al bedankte Joop Hiele, jarenlang tweede doelman achter Van Breukelen, voor de eer nog langer international te zijn.

Bert van Lingen wordt na de Europese titelstrijd in Zweden assistent van bondscoach Advocaat. Van Lingen, al jaren in dienst van de KNVB, blijft daarnaast onder meer verantwoordelijk voor het Jeugdplan Nederland. Van Lingen zal ook bij het EK in Zweden actief zijn. Eerder werd Rinus Israel toegevoegd aan de technische staf in Zeist. Israel zal zich gaan bezighouden met Jong Oranje. Daarnaast zal hij op de wedstrijddagen van het A-elftal Advocaat assisteren.