Vitesse als een jojo door de eredivisie

ARNHEM, 6 APRIL. Vitesse gaat dit seizoen als een jojo op en neer in de eredivisie. Nu de beslissende fase van de competitie is aangebroken, lijkt de ploeg van Bert Jacobs op het juiste moment naar het hoogtepunt van haar mogelijkheden te groeien. De ommekeer kwam ruim een week geleden in twee minuten na de officiële speeltijd. In Groningen bogen de Arnhemmers toen een 1-0-achterstand om in een 2-1-overwinning. Daarmee kwam Vitesse plotseling in een kopgroepje terecht dat uitzicht heeft op Europees voetbal. Gisteren werden de kansen op deelname aan het UEFA-Cuptoernooi alleen maar groter. FC Groningen verloor royaal bij Volendam (2-0), Vitesse klopte zelf De Graafschap (1-0).

De grilligheid van de geelzwarten kent dit seizoen geen grenzen. Tot twee keer toe beleefde Vitesse een serie van zes wedstrijden waarin slechts twee punten werden behaald. Trainer Bert Jacobs weet niet wat hem overkomt nu zijn formatie dat dieptepunt is gepasseerd en plotseling weer volop in de running is. “We hebben eigenlijk na een sterke start alleen rondom de winterstop goed gespeeld”, gaf hij een toelichting op de kronkelende prestatiecurve. “Door die 5-0-nederlaag tegen Feyenoord in De Kuip raakte het team van slag af. Onze keeper Raimond van der Gouw blunderende toen bij hoge uitzondering in de thuiswedstrijden tegen RKC en MVV, die beiden eindigden in nederlagen. Daarnaast verspeelden we punten door het missen van kansen.”

De zon is nu weer doorgebroken voor Vitesse. Prioriteit nummero één: het bereiken van Europees voetbal. Als Feyenoord de beker wint, ofwel de Europa Cup II, zou een vijfde plaats in de competitie al recht geven op deelname aan het UEFA Cup-toernooi. Jacobs heeft deze theoretische mogelijkheid uit zijn hoofd gezet. “Die flauwekul ken ik. Daarvoor loop ik al te lang mee in het betaalde voetbal. Feyenoord loopt op zijn laatste benen. Sommige spelers van het elftal zijn gewoon moe. Blinker en Taument hebben een half jaar lang sprintjes moeten trekken omdat ze voortdurend in de diepte werden aangespeeld. Feyenoord heeft echt boven zijn stand gevoetbald. Een beetje lopen verdedigen zoals tegen Ajax is toch heel anders als het spel maken. En daar komt het in deze fase toch op aan. Het zou me niets verbazen als Feyenoord woensdag door Sparta wordt uitgeschakeld voor de Nederlandse beker.”

Vitesse heeft overigens ook nog een lange weg te gaan. De concurrentie om de plaats die - na eventueel Ajax en Feyenoord - recht geeft op UEFA-Cupdeelname zit elkaar op de hielen. FC Groningen, Roda JC en zelfs RKC mogen zich nog kansrijk achten. Jacobs: “Vraag me niet hoeveel punten je aan het einde van de rit nodig hebt. Ik denk ergens in de veertig. Waar het om gaat is, dat we tegen Groningen de draad weer hebben opgepakt. Ten opzichte van dat team bezitten we ook een beter doelsaldo. We spelen thuis tegen Sparta en Fortuna, we moeten nog naar Utrecht en Twente.”

Of Vitesse nu wel of niet slaagt in zijn doelstelling Europees voetbal te bereiken, Bert Jacobs vindt dat hij sowieso weer een bevredigend resultaat heeft behaald met zijn spelersgroep. De Gelderse club kan door een begroting van nog geen vijf miljoen nooit veel verder reiken dan de subtop. Daarom is Jacobs dit seizoen ook niet in paniek geraakt toen het wat minder ging. “We bezitten nu net zoveel punten als twee jaar geleden toen we ons kwalificeerden voor Europees voetbal. En zelfs vier punten meer dan vorig seizoen. We hebben dit jaar alleen maar spelers verkocht. Geld om iets goeds te kopen is er niet. Wat wat wij nodig hebben is onbetaalbaar. Zelfs een spits als Ronald de Boer (nu FC Twente, red.), reserve bij Ajax, kostte al ruim een miljoen gulden. Wat je dan probeert is te spelen met de opstelling. Vorige week werd Eijer daar het slachtoffer van, vandaag heb ik Latuheru buiten de ploeg gelaten. Met Van Arum en Hilgers hoopte ik meer scorend vermogen in het elftal te krijgen. Latuheru worstelt even met zijn vorm. Ik kan hem niet te veel krediet geven. Elke wedstrijd is nu een finale. Gelukkig heeft deze selectie zijn veerkracht getoond.”

Zonder veel overtuiging won Vitesse gistermiddag de streekderby tegen De Graafschap. De enige en beslissende treffer werd in de eerste helft gemaakt door Huub Loeffen, na een pass van Martin Laamers en een assist van Hans van Arum. Het matige niveau van de wedstrijd weet Bert Jacobs aan het slechte veld en de belangen die er voor beide teams op het spel stonden. De Graafschap vecht verbeten tegen de degradatie. Jacobs: “Hobbel en knobbel op het veld. En met het voetbal was het hotsen, knotsen begonia. Het gaat in deze fase alleen om het resultaat. De Graafschap werkte ook niet echt mee. Het team was helemaal ingesteld op werkvoetbal. Spelers als Ten Hag en De Wijs werden buiten de ploeg gelaten voor hollers en dravers.”

Simon Kistemaker, trainer van De Graafschap, heeft de hoop nog niet opgegeven. “We hebben wel weer een gat te dichten met de concurrentie. Dan moet het volgende week tegen Volendam maar gebeuren. Den Haag gaat naar Ajax. We hebben het nog in eigen hand.”

    • Erik Oudshoorn