Veiligheidsraad veroordeelt alle geweld in Gazastrook

NEW YORK / JERUZALEM, 6 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag alle geweld in de door Israel bezette Gazastrook veroordeeld, in verband met het doodschieten door Israelische paramilitaire politie van vier Palestijnen, woensdag. Bij datzelfde incident werden tientallen Palestijnen gewond. In een unaniem aangenomen verklaring - die minder gewicht heeft dan een resolutie - toonde de Raad zich uiterst bezorgd over de verslechterende situatie in de Gazastrook.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, Thomas Pickering, noemde de inhoud van de verklaring evenwichtig, en een poging om aan alle geweld een eind te maken. Israel daarentegen kritiseerde het document als eenzijdig. Volgens Jeruzalem hadden de Israelische eenheden uit zelfverdediging gehandeld en wordt vergeten dat er “een golf van terrorisme over de hele wereld tegen Israel” is. De Palestijnse Bevrijdings Organisatie, die zei dat er woensdag 10 doden waren gevallen, op haar beurt betreurde dat geen hardere taal was gebruikt.

Het Israelische leger trok gisteren het uitgaansverbod in dat sinds woensdag in het zuidelijk deel van de Gazastrook van kracht was waar zich woensdag de Israelisch-Palestijnse botsingen hadden voorgedaan. Honderden inwoners gingen vervolgens naar de graven van de vier doodgeschoten Palestijnen. Alles bleef rustig. (Reuter, AP)