VARA zendt nieuwe serie grappen Paul de Leeuw uit

“De Leeuw schreeuwt wel, maar bijt niet”, kondigde de omroepster zaterdagavond De Schreeuw van de Leeuw aan, genoemd naar de olijke kleinkunstenaar Paul de Leeuw. De serie is al eens eerder op televisie geweest; ik herinner me twee door deze cabaretier uitgebeelde typetjes: een viezige man met dikke bril en vet haar en een ordinaire dame op leeftijd. Voorts verwierf hij bekendheid met de begroeting “Hallo boppers”.

De Leeuw beeldde bij aanvang van de nieuwe serie de grimeuse uit van een man met een grote bos getoupeerd haar die in De Schreeuw komen zou. De vrouw bleek door haar homoseksuele man te zijn verlaten: “Ik dacht dat m'n leven kapot was, tot ik een Annie Schildercursus deed.” Dat soort grappen. De man die De Leeuw ruw onder handen nam, was de zanger "Gordon'. Deze vertolker van het levenslied hing even later aan de lippen van De Leeuw. Hoe flauw of cru ook de grappen van de cabaretier (“Gordon, je bent een mediahoer!”), "Gordon' schaterde het uit.

De gasten in het programma moesten plaats nemen in een op een weegschaal gemonteerde stoel. “De mensen in Ethiopië zouden jaloers op me zijn”, constateerde De Leeuw nadat hij 118 kilo neerzette. Vervolgens werden oesters geserveerd, die de cabaretier aan vagina's deden denken: “Begrijp je nu waarom ik homo geworden ben?” De zanger bleek zich op de radio te hebben ingezet voor de kinderen van Tsjernobyl, daarin was hij volgens De Leeuw heel erg “radio-actief” geweest.

Vervolgens kwam het programma-onderdeel, waarvoor De Leeuw door de VARA op het matje is geroepen. Er was een jongetje te gast dat, getuige een brief van zijn ouders, een grote "Gordon-fan' was. Er werd, krek als in de Mini-playback-show, een "muziekband' van een hit van de zanger ten gehore gebracht die door het jongetje werd ingezongen. Halverwege stopte de band, want De Leeuw vond het "niet om áán te horen'.

“Je kan er niks van”, riep de cabaretier; “Als ik je vader was had ik er nòg een paar tandjes uitgeslagen.” En vervolgens werd het ventje, dat getuige de lacunes in zijn gebit net aan het wisselen was, voor de rest van de uitzending in de hoek gezet. Het is te hopen dat daar de morbide grappen over besmettelijke ziektes aan hem voorbij gingen.

    • Tom Rooduijn