Van Basten scoort tegen "de bulldog'

ROME, 6 APRIL. AC Milan heeft gisteren een belangrijke stap in de richting van het kampioenschap van Italië gezet. Zelf wonnen de Milanezen zeer overtuigend van titelhouder Sampdoria (5-1), terwijl concurrent Juventus de derby tegen Torino met 2-0 verloor. De voorsprong van Milan bedraagt zeven wedstrijden voor het einde zes punten.

Een uitgelaten Marco van Basten kwam na de wedstrijd tegen zijn gewoonte in als eerste uit de kleedkamer, nog voor Milan-trainer Capello. De week had voor hem niet beter kunnen eindigen. Eerst het bericht in Amsterdam dat de pijn in zijn linkerenkel geen ernstige blessure betekende. En daarna voor het eerst sinds hij in Italië speelt, een doelpunt tegen Vierchowod, bijgenaamd de bulldog. “Ik voel me uitstekend,” zei Van Basten dan ook breedlachend.

De sportpers heeft Milan gisteravond en vanmorgen al uitgeroepen tot kampioen. De ploeg heeft zoveel kwaliteiten - de vijf doelpunten tegen Sampdoria werden door vijf verschillende spelers gemaakt - dat de ploeg niet meer te stoppen is, schreef de Gazzetta dello Sport. Van Basten waarschuwde wel dat er nog uitwedstrijden tegen Napoli (derde) en Torino (vierde) op het programma staan, plus de derby tegen Inter.

Van Basten constateerde dat Sampdoria duidelijk de Europa-Cupwedstrijd van afgelopen woensdag nog in de benen had. Na ruim een half uur gingen Vialli en co voor het eerst door de knieën: met een hard laag schot zette Frank Rijkaard, de beste man van het veld, Milan op 1-0. Na het tweede doelpunt, van Evani, werd Sampdoria-middenvelder Katanec het veld uit gestuurd wegens protesteren, en daarna was er geen houden meer aan: Van Basten 3-0 (zijn 22ste treffer), Massaro 4-0, en na een tegendoelpunt van Vialli, maakte het jonge talent Albertini het vijfde doelpunt.

Bijna had het toernooi om de felbegeerde FA Cup in Engeland een finale tussen twee tweedeklassers gekregen. Sunderland, degradatiekandidaat in de tweede divisie, versloeg in Sheffield Norwich City met 1-0. In de andere halve finale voorkwam Liverpool ternauwernood uitschakeling door Portsmouth. Ronny Whelan maakte drie minuten voor het einde van de verlenging de gelijkmaker (1-1). De replay is op 13 april in Birmingham.

Sunderland-Norwich City was de eerste halve finale in de FA-beker die werd afgewerkt in het Hillsborough-stadion sinds 95 supporters in 1989 om het leven kwamen bij Liverpool-Nottingham Forest. De Ierse international John Byrne maakte na 34 minuten het enige doelpunt. Hij scoorde tot nu toe in elke ronde van het bekertoernooi. Matchwinnaar Byrne moest na afloop door de politie uit de handen van de uitbundige fans worden bevrijd. Sunderland won twee keer eerder in de geschiedenis de FA Cup, in 1937 en 1973. Bij de tweedeklasser is Malcolm Crosby de interim-coach, in Engeland caretaker-manager genaamd. Verwacht wordt dat hij nu een vaste aanstelling krijgt.

Portsmouth nam verrassend een voorsprong tegen favoriet Liverpool. Darren Anderton scoorde na 110 minuten. Na de reguliere speeltijd stond het 0-0. Liverpool speelde in de verlenging met tien man. De 20-jarige Steve McMananam, beste speler van zijn ploeg, was met een knieblessure uitgevallen en de twee wisselmogelijkheden waren door manager Graeme Souness al verbruikt. Toch maakte Liverpool gelijk. John Barnes schoot een vrije trap op de paal en Whelan tikte de rebound in. De kans is groot dat Souness een eventuele finale op Wembley met Liverpool niet zal kunnen met meemaken. De manager hoorde vandaag in het ziekenhuis dat hij spoedig een by-pass operatie moet ondergaan. Volgens de doktoren loopt de 38-jarige Schot een grote kans een hartaanval te krijgen.

Koploper Anderlecht verloor in België verrassend met 2-1 van stadgenoot RWDM. Daardoor kwam Club Brugge (1-0 bij Germinal Ekeren) op gelijke hoogte met de Brusselaars. In de Spaanse competitie behield Real Madrid de minieme voorsprong van één punt op rivaal Barcelona. De ploeg van trainer Leo Beenhakker versloeg voor eigen publiek Burgos door treffers voor Lasa en Hierro met 2-0. Barcelona, zonder de geblesseerde Richard Witschge, won de thuiswedstrijd tegen Deportivo Coruna met royalere cijfers, 4-1. Stoitsjkov, Salinas (twee keer) en Bakero zorgden voor de produktie van Cruijffs elftal.

Valencia, de ploeg van Guus Hiddink, verloor met 2-1 van Osasuna. Het betrof een thuiswedstrijd van Valencia, maar het duel werd op het veld van provinciegenoot Castellon gespeeld. De tuchtcommissie had Valencia gestraft wegens onregeldheden op de tribune tijdens de bekerontmoeting met Real Madrid. Bij Real speelde Emilio Butragueno gisteren uit respect voor zijn verleden week bij een auto-ongeluk omgekomen ex-ploeggenoot Juanito met nummer veertien als rugnummer en niet met het gebruikelijke nummer zeven. Zeven was het getal van de overleden aanvaller.

    • Marc Leijendekker