Specialist Stradmeijer moet minstens nog 5000 ballen slaan om zich met de top te kunnen meten; Hockeytopper HDM mist gedegen strafcorner

BLOEMENDAAL, 6 APRIL. De ouders van tophockeyer Floris-Jan Bovelander waren eens in hart en nieren HDM'ers. Hun zoon zou dat ongetwijfeld ook zijn geworden als vader Cees niet ver voor de geboorte van de strafcornerspecialist in verband met zijn maatschappelijke carrière van Den Haag naar Bloemendaal was verhuisd. Dus speelde "Flop' Bovelander gisteren niet mét maar tégen HDM in de strijd tussen de beide koplopers uit de hoofdklasse. HDM won verrassend met 1-0 van titelhouder Bloemendaal.

Thuis kreeg Floris-Jan Bovelander regelmatig mooie verhalen over HDM te horen. “Toch sta ik nu echt niet te juichen”, zei hij na de pijnlijke nederlaag van Bloemendaal tegen de naaste concurrent. “HDM is wel een hele gezellige club, dat zeker”, aldus de international. Zijn vader Cees, de manager van het team: “Als Bloemendaal kampioen geen wordt mag het van mij HDM worden. Dat lijkt me logisch. De liefde voor je eerste club gaat nu eenmaal nooit over.”

De kans is groot dat Cees Bovelander straks toch nog beetje blij kan zijn. HDM staat door de 1-0 zege van gisteren twee punten voor op Bloemendaal en heeft drie verliespunten minder dan HGC. Bovendien hebben de Hagenaars op papier een makkelijker programma dan de concurrentie. HDM speelt in de resterende vijf wedstrijden alleen nog tegen ploegen uit de onderste regionen in de hoofdklasse, komend weekeinde een dubbel tegen MEP en daarna nog tegen Tilburg, Kampong en Victoria. Bloemendaal en HGC ontmoeten onder meer elkaar nog. “Op zich is het wel leuk als een club als HDM een keer kampioen van Nederland wordt”, bekende Floris-Jan Bovelander.

Natuurlijk zou Bovelander met zijn kwaliteiten uitstekend in het eerste team van HDM hebben gepast. Eelco van der Meulen was aan het Haagse Theo Mann Bouwmeesterpad jarenlang een cornerschutter met een verwoestend schot. Maar sinds hij wegens ernstige problemen met zijn schouder met tophockey is gestopt mist HDM een goede strafcorner. Bart Stradmeijer slaat tegenwoordig de ballen in. “Dit is voor hem pas het derde jaar. Bart is ook pas 21 jaar en moet zeker nog zo'n 5000 strafcorners slaan om zich serieus met de top te kunnen meten”, aldus trainer-coach Eddy Kervezee.

HDM scoorde dit seizoen pas een stuk of vijf keer uit een strafcorner. Dat is bijzonder weinig. Indien HDM inderdaad de titel behaalt zal het dan ook de eerste kampioen in het "kunstgras-tijdperk' zijn die geen topcorner in huis heeft. Achtvoudig titelhouder Klein Zwitserland had Ties Kruize, Kampong had tijdens zijn kampioensjaar Arno den Hartog en Bloemendaal heeft nu dus Bovelander. “Als je zelf geen goede strafcorner hebt moet je zorgen dat de tegenstander er geen krijgt”, verklapte HDM-middenvelder Koen Pijpers het succesvolle recept.

HDM gaf gistermiddag inderdaad geen strafcorner weg. Bovenlander had de afgelopen weken weinig gescoord, maar daar maakte men zich bij Bloemendaal geen zorgen over. “Let vandaag maar eens op. Hij (Bovelander, red.) staat op scherp”, sprak coach Pieter Offerman voor de afslag. Het is van Bovelander bekend dat hij in belangrijke wedstrijden meestal toeslaat. “Het gaat volgens mij wel goed met mijn corner”, aldus de schutter. “Langzaamaan kom ik in vorm.” Hij kreeg dus geen gelegenheid dat te bewijzen. HDM verdedigde heel sterk en viel waar mogelijk aan. De ploeg probeerde steeds de opponent zo ver mogelijk van het eigen doel te houden. “Het verdedigen begint bij ons al op de 23-meterlijn van de tegenstander”, legde Kervezee uit. “HDM is een degelijke en sterke ploeg”, oordeelde Bovelander. Hij accepteerde het verlies gelaten. Zijn ploeggenoot Cees-Jan Diepeveen niet. De veteraan tierde na afloop tegen zijn medespelers en tegen de arbiters en daarom kwam zijn naam op het wedstrijdformulier terecht.

De grootste titelkandidaat heeft twee spelers bij de nationale selectie zitten, aanvoerder Wouter van Pelt en de lange verdediger Maarten Gehner die verleden week door bondscoach Hans Jorritsma werd uitgenodigd. Collega Kervezee vindt echter dat er “best nog een HDM'er bij mag”. Koen Pijpers lijkt daar de aangewezen man voor. De middenvelder blinkt al een paar weken uit. Hij scoorde net zoals verleden week tegen HGC het winnende doelpunt in Bloemendaal, op bijna identieke wijze, vallend met een tip-in. Pijpers bekende het vreemd te vinden dat hij niet voor Oranje is uitgenodigd. “Ik ga tot het uiterste in het veld. Ik ga regelmatig op mijn buik om de bal te halen. En ik had begrepen dat Jorritsma juist behoefte aan dergelijke types heeft.” Pijpers - onder Rob Bianchi wel international - wil, meldde hij strijdlustig, in de komende tijd zo goed spelen dat de bondscoach niet om hem heen kan. Jorritsma, toeschouwer bij de tegenvallende topper, liet zich vooralsnog niet uit zijn tent lokken door de vele opmerkingen over Pijpers. “Ik heb al 21 spelers in mijn selectie”, reageerde hij.

Koen Pijpers had tegen Bloemendaal eigenlijk niet kunnen spelen. Hij kreeg twee weken geleden een klap tegen zijn kuit en na afloop bleek dat er een paar zenuwen waren beschadigd. Afgelopen vrijdag op de training verergerde de blessure. “Het was onverantwoord om te spelen, ja”, bekende Pijpers. “Maar in deze fase kan ik even niet worden gemist.” Hij haalde met zijn ingepakte been overigens het einde van de wedstrijd niet. Na afloop kwam Pijpers slechts met grote moeite de trap van het clubhuis op.

    • Hans Klippus