President van Peru ontbindt parlement met steun van leger

LIMA, 6 APRIL. De Peruaanse president Alberto Fujimori heeft vannacht het Congres ontbonden en zichzelf bijzondere volmachten verleend. Troepen en tanks hebben posities ingenomen op verschillende plaatsen in de hoofdstad Lima. Volksvertegenwoordigers hebben Fujimori beschuldigd van een onconstitutionele machtsgreep.

De leiders het parlement en de senaat, oppositionele politici, onder wie oud-president Alan Garcia, en andere voormalige ministers zijn onder huisarrest geplaatst. De voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Robert Ramirez del Villar, zei dat de maatregelen “neerkomen op een staatsgreep”en dat Fujimori “dictatoriale macht heeft aangenomen.”

Fujimori, die zei op te treden als opperbevelhebber van de strijdkrachten, noemde in een toespraak voor de Peruaanse televisie het Congres “corrupt”. De “tijdelijke” maatregelen zouden nodig zijn om de orde te kunnen handhaven en de grondwet te hervormen. Fujimori zei een referendum te zullen houden over een aantal grondwetshervormingen.

Hij beschuldigde verschillende partijleiders ervan zijn inspanningen te blokkeren die Peru uit de huidige recessie moeten halen. Volgens hem heeft de volksvertegenwoordiging “gefaald bij de bestrijding van witwaspraktijken door drugmisdadigers en de bestraffing van corrupte beambten”.

In Peru is inmiddels perscensuur van kracht. Radio- en televisiestations werd verboden te berichten over de maatregelen.

Senaatsleider Felipe Osterling zei dat Fujimori een “historische vergissing” heeft gemaakt. “Hij heeft nu laten zien dat het een vergissing was hem tot president te kiezen”, aldus Osterling.

Fujimori is president sinds juli 1990 en regeert zonder een meerderheid in het Congres. Zijn programma van economische hervormingen, dat een einde moet maken aan de zeer hoge inflatie en Peru een vrije markteconomie moet bezorgen, ondervindt grote weerstand van de linkse oppositie in de volkvertegenwoordiging. Deze verwijt hem dat vermindering van overheidsuitgaven op sociaal gebied de maoïstische guerrillabeweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad') in de kaart speelt. Fujimori zou ook het machtsblok van het leger versterken door onbeperkte volmachten te geven in de strijd tegen Sendero.

De guerrillabeweging Sendero heeft in de afgelopen jaren haar invloed sterk uitgebreid. Controleerden de "senderistas' aanvankelijk slechts afgelegen valleien in de Andes, nu voeren zij met een hoge frequentie aanvallen uit in Lima en andere belangrijke steden aan de kust. Sendero zou ook sterke banden hebben met illegale coca-producenten.