Papandreou eist weer vertrek van Mitsotakis

ATHENE, 6 APRIL. De Griekse oppositieleider Andreas Papandreou heeft opnieuw het aftreden van de conservatieve regering-Mitsotakis geëist nadat zijn partij een enorme overwinning had behaald bij tussentijdse verkiezingen om een vacante parlementszetel. De winst bedroeg 33 procent.

De krachtmeting droeg, zoals zo veel dingen de laatste tijd in Griekenland, wel een bizar karakter. De PASOK was namelijk de enige partij van betekenis die eraan meedeed. Een groot aantal onbekende milieupartijen, schertspartijtjes alsmede de junta-gezinde EPEN kregen relatief veel stemmen, terwijl het aantal wegblijvers, blanco en ongeldige stemmen ook ongewoon hoog bleek.

Een van de zetels van het tweede kiesdistrict van Athene, het grootste van het land met circa 13 procent van het electoraat, was vacant geraakt nadat oud-minister van financiën Tsovólas het parlement had moeten verlaten. Hij was door een buitengewone rechtbank veroordeeld tot onder andere drie jaar verlies van politieke rechten wegens zijn (kleine) aandeel in het bankschandaal-Koskotás.

Uit protest tegen deze gang van zaken besloot de PASOK dat de zetel niet automatisch zou overgaan op de volgende van de lijst maar dat deze aan een verkiezing zou worden onderworpen teneinde het volk gelegenheid te geven zich over de regeringspolitiek uit te spreken. De regeringspartij Nieuwe Democratie benevens de twee oppositiepartijen van links wensten aan deze “kunstmatige gang van zaken” niet mee te doen.

De PASOK kan het resultaat niettemin uitroepen tot een grote overwinning omdat het aantal verkregen stemmen steeg van 293.000 tot 384.000. Van rechts was gesteld dat een aantal van meer dan 350.000 al een overwinning voor de PASOK zou zijn. De regeringswoordvoerder zei laat in de avond dat “de boodschap was ontvangen” maar dat het kabinet de rit van vier jaar - die nu precies op de helft is - zou afmaken.