Onderzoek naar "geparkeerde' spelers

In juni buigt het Players Status Committee van de FIFA onder leiding van de Schotse jurist David Will zich over het zogeheten "parkeren' van profvoetballers bij andere clubs. De wereldvoetbalbond is in beroering geraakt door de populaire trend die in Italië is ontstaan, waar spelers - voornamelijk buitenlanders - gekocht worden en onmiddellijk weer worden doorgegeven aan een andere vereniging. De club die als koper optreedt heeft op die manier de mogelijkheid om een talentvolle voetballer ergens anders onder volledige weerstand te testen en tegelijkertijd de transferrechten te behouden.

Vooral kapitaalkrachtige "vrije jongens' in het voetbal als Marseille-president Bernard Tapie, maar ook Milan-voorzitter Silvio Berlusconi maken gretig gebruik van die mogelijkheid, omdat zij bij hun eigen club niet meer dan drie buitenlanders mogen opstellen. Maar zoals het er nu naar uitziet beschikt AC Milan het volgend jaar over zes voetballers uit den vreemde. Naast Van Basten, Gullit en Rijkaard zijn dat Savicevic, Boban en Papin, die onmogelijk allemaal tegelijkerijd in actie kunnen komen.

“Wanneer zij echter worden "geparkeerd' bij een andere club kan dat een zekere vorm van competitie-vervalsing in de hand werken”, verklaart Michel Zen Ruffinen, jurist bij de FIFA in Zürich en tevens één van de topscheidsrechters van Zwitserland. “Stel dat AC Milan kampioen kan worden en moet voetballen tegen een club die één of meerdere spelers in dienst heeft die eigendom zijn van Milan. Je kunt je dan toch op zijn minst afvragen in hoeverre die spelers zin hebben om te scoren om op die manier hun eigen broodheer te benadelen.”

Zen Ruffinen werkt bij de FIFA aan een reglementswijziging die dergelijke praktijken in de toekomst moet verhinderen. Zen Ruffinen: “De Europese wet op arbeid kan geen club verbieden vijf, zes buitenlandse spelers te kopen. Er moet alleen een einde aan komen dat ze tegelijkertijd in dezelfde competitie spelen.”

Het is een zaak die een actueel karakter heeft met een vergaande strekking want ook in zijn geboorteland Zwitserland dreigt volgens Zen Ruffinen de zaak uit de hand te lopen. Veel Italiaanse clubs "parkeren' daar hun overbodige spelers. Het gaat meestal niet om de absolute topazen, maar de Zwitserse competitie is overspoeld met dergelijke "gastarbeiders' en vormt op die manier niet meer dan een kweekvijver voor machtige buitenlandse financiers.

Dat bracht Zen Ruffinen recent nog in conflict met de voorzitter van de FC St. Gallen, Vinicio Fioranelli, die de Zuidamerikanen Estay en Djair in zijn vereniging laat optreden. Spelers die in werkelijkheid eigendom zijn van Lazio Roma. Zen Ruffinen: “Waar leen je je voor als club? Want zodra die spelers geld waard zijn of goed beginnen te voetballen ben je ze kwijt aan Roma. Om de clubs te beschermen willen we als FIFA ook aan die praktijken een einde maken.”

Het argument dat verenigingen op deze manier beter hun aankopen kunnen testen dan wanneer zij als overbodige buitenlanders op de bank zitten bij de club die hen heeft gekocht wordt door Zen Ruffinen weggehoond. “Ach, dat is toch onzin?”, reageert hij fel. “Kunnen al die kapitaalkrachtige presidenten via hun scouts niet laten bekijken wat een speler onder druk waard is als ze nog bij hun eigen club spelen? Het is een vorm van koehandel die de rijke clubs bevoordeelt en de kwaliteit van het voetbal niet ten goede komt.”

Wanneer de FIFA in juni besluit de zaak serieus door te zetten dan is het afgelopen met een aantal onoirbare praktijken die de voetbalsport regelmatig in opspraak brengen. Als belangrijk voorbeeld kan ook Andreas Möller van Eintracht Frankfurt dienen. Eén van de laatste absolute Duitse coryfeëen die nog in de Bundesliga spelen. Möller zou vorig jaar al afgereisd zijn naar Italië wanneer Juventus op het laatste moment niet had besloten om Stefan Reuter en Jürgen Kohler te contracteren. Wel hield Juventus het recht van optie om Möller in de toekomst alsnog te mogen kopen. Maar daarna kwam het provinciale Atalanta, dat Möller een gegarandeerd netto-jaarsalaris van drie miljoen D-Mark bood, hem een Maserati cadeau deed en voor zijn vriendin een volledig ingerichte boutique beschikbaar had. Zodat ook haar wens om een winkeltje te beginnen geen probleem voor een transfer hoefde te vormen.

Zen Ruffinen: “Die zaak is inmiddels bij de FIFA behandeld waarbij Juventus het optie-recht om Möller te kopen heeft behouden. Maar deze zaak vormt echter wel het zoveelste bewijs dat het ongelimiteerd kopen van buitenlandse spelers uit de hand dreigt te lopen.”

    • Marc Serné