Onderzoek KNAU naar "affaire Ria Stalman'

ZWOLLE, 6 APRIL. De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie gaat een onderzoek instellen inzake de “affaire Ria Stalman”. Die aankondiging deed waarnemend voorzitter Annie Schmitz zaterdag in de voorjaarsvergadering van de KNAU in Zwolle.

“Het verwijt dat wij de kop in het zand steken, is niet terecht. Wij willen niet meedoen aan het beschadigen van personen door een publiciteit gerichte manager.” Schmitz kondigde een onderzoek aan inzake de beschuldiging dat de Olympische kampioene discuswerpen Stalman voor de Olympische Spelen van 1984 in Hengelo een dopingcontrole zou hebben ontlopen. Met de shampoo nog in het haar zou Ria Stalman in een auto gevlucht zijn. “ Wij hebben een gesprek gehad met Ria Stalman en een onderzoek aangekondigd”, aldus Schmitz.

De Amsterdamse die bijna een jaar, na het overlijden van Ir. Wim de Beer, de leiding van de unie waarnam, maakte bekend dat het bestuur besloten had haar voorganger posthuum tot erevoorzitter te benoemen.

Annie Schmitz droeg in Zwolle de leiding van de KNAU over aan Willem van Breukelen. De 53-jarige oud-commandant van het korps Mariniers, werd als enige kandidaat bij acclamatie gekozen. Van Breukelen zei te zullen streven naar het aantrekkelijker maken van de kaderfunkties door er een financiële beloning tegenover te stellen. De oud-militair vroeg zich in zijn rede tot het unieparlement af, wie bij een eventuele afschaffing van de dienstplicht zou gaan zorgdragen voor de fysieke training van de Nederlandse jeugd. “Wanneer er bezuinigen komen in het militaire apparaat lijkt het mij niet onlogisch dat een gedeelte van het geld gaat naar sportbonden, die veel voor de jeugd doen,” aldus Van Breukelen.

De vergadering toonde weinig begrip voor een voorstel de mogelijkheid te scheppen dat het jeugdige werptalent Corrie de Bruin, hoewel zij pas zestien jaar is, kan deelnemen aan de nationale titelstrijd voor senioren. Het technisch kader van de KNAU wilde op die manier de mogelijkheid scheppen dat de zus van Erik de Bruin meer concurrentie krijgt. Zij zou daardoor gemakkelijker aan limiet voor deelneming aan het WK voor de jeugd, in september in Seoul kunnen voldoen. Het voorstel werd bij het staken van de stemmen, 14 voor en 14 tegen bij zeven onthoudingen verworpen.

De unie reikte de prestatieprijzen voor 1991 uit aan Petra Huybrechtse (Fanny Blankers-Koen plaquette, meisjes), Laetitia Vriesde (KNAU-beker, vrouwen), Marco Koers (Albert Spree-beker, jongens) en Erik de Bruin (Herman van Leeuwen-beker, mannen).