Onbekende brieven van Joyce na 50 jaar openbaar

DUBLIN, 6 APRIL. Meer dan tweehonderd onbekende brieven die de Ierse schrijver James Joyce (1882-1941) zijn zondag openbaar gemaakt in de Ierse Nationale Bibliotheek in Dublin.

De brieven maken deel uit van een veel groter pakket documenten dat Joyce's vriend, de joods-russische advocaat Paul Leon aan het begin van de oorlog uit Joyce's Parijse appartement gered heeft, nadat de schrijver naar het neutrale Zwitserland was ontkomen (waar hij in 1941 stierf). Leon gaf ze aan de Ierse ambassadeur in Parijs met de aantekening dat ze pas na 50 jaar openbaar gemaakt zouden mogen worden. Leon werd in 1942 door de nazi's geëxecuteerd.

Niet alle drieduizend documenten zijn vrijgegeven, aldus Catherine Fay van de bibliotheek, op verzoek van Joyce's kleinzoon Stephen. Pas in 2050 volgt derest.

De brieven die wel ingezien mogen worden bevatten brieven aan dichters als T.S. Eliot en Ezra Pound en de schilder Henri Matisse. Verder zijn er uitvoerige onderhandelingen met uitgevers over de publicatie van Ulysses en Finnegan's Wake, waaruit blijkt dat Joyce "paranoïde was over mogelijke censuur' aldus Fay. De documenten bevatten ook een gedicht in het Frans over depressies en geldgebrek. Ze zijn gecatalogiseerd en op microfiches in te zien. (Reuter, AFP)